Početna / KOLUMNE / Antiprotivan / Epitaf Jugoslaviji
Epitaf Jugoslaviji

Epitaf Jugoslaviji

PIŠE: Dejan M. Andrić 

Danas bi bio rođendan pokojnoj Jugoslaviji.

Izdahnula je, mučenica, u najtežim mukama, ostavljena od sve, mnogobrojne dece, nezahvalne, kako to već biva…

A lepu je starost doživela ta pokojnica, čitavih sedam i po decenija, otprilike, nešto u bedi i nemaštini a nešto u neviđenom blagostanju.

Poznata je bila ta lepotica međ’ državama, poštovana i voljena od svih u svetu, sem od sopstvene dece, kako to već biva… A deca njena kad odrastoše i ojačaše, majku svoju ostaviše i svojim putem odoše, u neizvesnu budućnost, kako to već biva… Ostala je stara majka Jugoslavija sama, bez igde ikoga u svetu, da skonča u tugi i samoći, i smrtnoj tišini… Danas njena deca plaču, jecaju za njom, ime joj dozivaju svake godine na današnji dan, i sve najlepše o njoj govore, kako to već biva…

A dušmani njeni, što je pre vremena umoriše, i danas o njoj, mrtvoj, sve najgore govore, e da bi svoju savest umirili i pred njenom decom obraz ukaljani oprali.

Da su države kao ljudi, Jugoslavija bi, sasvim sigurno, dobila status svetice.

Počivaj u miru Jugoslavijo, ma gde bila.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Dejan M. Andrić

Dejana M. Andrića je teško razumeti. Valjda zato što je kontroverzan i - kao što i ime njegove rubrike kaže - „antiprotivan“: Osim što je novinar od 1987 (kada je objavio prvi tekst o ekologiji), Dejan je zeleni aktivista, osnivač Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS) i čovek koji ima previše oštar jezik za mnoge. Radio je u Novostima i RTS-u, ali je odatle zbog kritike Miloševića sklonjen 1993. Pisao je i za list „Promene“ Saveza za promene pre 5. oktobra.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top