Početna / Front Page Slide Show / E, dobro: Šta ćemo sad, kad je i On rekao da državnog udara nije bilo?
E, dobro: Šta ćemo sad, kad je i On rekao da državnog udara nije bilo?

E, dobro: Šta ćemo sad, kad je i On rekao da državnog udara nije bilo?

PIŠE: Aleksandar Bećić

Dakle, kao što sam još u petak napisao, državnog udara (i opet, bogu hvala), nije bilo. To je, sve sa definicijom, potvrdio i sam Aleksandar Vučić gostujući u Upitniku kod Olivere Jovićević, na RTS-u. Za razliku od nekih drugih kolega i koleginica koje su se značajno smeškale prvom čoveku vlade i postavljale mu pitanja koja su čitali sa papira, striktno se držeći dostavljeno spiska o čemu treba pričati, Olivera je sa hladnim izrazom na licu od premijera pokušavala da izvuče i dodatne odgovore. 

E, kad smo sad utvrdili gradivo i svi znamo šta je državni udar, da postavim nekoliko pitanja: Čemu, gospodo, dramatična saopštenja za javnost iz pojedinih ministarstava? Čemu vanredne konferencije za novinare nedeljom? Čemu ono „vojska je spremna da zaštiti premijera“? Pa naravno da je spremna. To joj je posao (tačnije, to je posao jedne jedinice, ostatak vojske ima zadatak da zaštiti državu od spoljnih pretnji i napada na teritorijalni integritet i suverenitet, koliko se razumem u materiju).

Čemu ono „Vučiću ti si budala ako odeš u Kinu, sprema ti se državni udar“, što je izgovorio glavni urednik Informera više puta na Pinku i na Studiju B?

Zaista: da li je to širenje panike? Hoće li konačno neko iz države da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem ili će se sve završiti na svojevremenom saslušanju Jelene Maćić, dok ćemo ovo da zaboravimo, kao što smo zaboravili naslovnu stranu sa Kolindom Grabar Kitarović? I mnoge druge, doduše… Eto, čak se i Vučić ogradio rekavši „ja tog čoveka (urednika Informera) poznajem, ali se ideološki ne slažem sa onim što on govori“…

Istina, Željka Mitrovića koji je sve svoje medijske kapacitete uposlio kako bi dokazao kako je u toku „rušenje Vučića“ „državni udar“ a potom i „rušenje Vučića: Poslednji čin“ – Aleksandar Vučić nije pominjao. Zašto – to samo on zna.  Možda zato što je gostovao na Javnom servisu.

Ali, s obzirom na to da su u tim emisijama gostovali i razni ministri – pitao bih, da li će neko od njih odgovarati? Za stvaranje atmosfere straha? Za zastrašivanje građana? Za obmanjivanje? Za menjanje teza?

Hajde, lepo, za početak: Zlatibor Lončar zbog grubog kršenja lekarske etike. Umesto da uživo, u programu TV Pink, odmah prekine Dragana J. Vučićevića kada je pokazivao papir na kom je „upisana“ „dijagnoza“, i da kaže „to se po zakonu ne sme raditi, molim vas da prekinete to“, ministar Lončar je rekao kako država treba da zaštiti „osobu koja očigledno ima teške psihičke probleme“. Potom nas je kasnije, kada je shvatio da je zgazio zakonske okvire ove zemlje, pokušao da zameni teze: umesto da potvrdi i kaže „pogrešio sam“, on se uplitao kao pile u kučine. Gospodine Lončar, da je to izgovorila dr Slavica Đukić Dejanović, čiju sam ostavku zbog smrti mnoge dece u ovoj zemlji tražio upravo ovde, onda ne bih mogao da kažem ni reč, jer je žena neuropsihijatar i bavi se psihičkim problemima. Vi ste, pak, hirurg. Baš me interesuje da li ste Dejana Milenkovića Bagzija označili kao osobu sa teškim psihičkim problemima, s obzirom na to kako Vas je opisao.

U okviru istog tog programa koji je emitovan na televiziji Pink, nešto kasnije gostovao je i ministar pravosuđa, Nikola Selaković.  Da ne trošimo vreme na sve ono što je rekao, mnogo bi vam vremena oduzelo da prođete kroz njegove verbalne bravure. Da podsetimo, to je bio sjajan student, pobednik više takmičenja u retorici, ali me interesuje, da li je znao da mu njegova funkcija ne dozvoljava da otkriva bilo kakve podatke iz nekog krivičnog postupka? Da li je znao da ne sme ni da iznosi procene? Ah, da: ministar pravosuđa se svojevremeno hvalio što nikad nije kročio nogom u sud… Njegov jedini posao bio je posao asistenta na fakultetu. I člana pravnog tima SRS dok se stranka nije raspala a on prešao u naprednjake.

Kao što smo rekli odavno… Državnog udara – nije bilo u Srbiji. Neće ga ni biti. Smanjite bre, te tenzije sa izvođenjem voda policije na konferenciju za novinare. Narod je poludeo od svakodnevnih briga. A ti narode, nemoj nasedati na medijske trikove. U službama koje se brinu o bezbednosti ove zemlje sede profesionalci. Da nije tako, odavno bismo mi otišli u tri lepe. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top