Početna / Front Page Slide Show / Dosta je bilo tapije na demokratiju
Dosta je bilo tapije na demokratiju

Dosta je bilo tapije na demokratiju

PIŠE: Aleksandar Bećić

Kad se bolje razmisli, ponašanje pokreta (partije) „Dosta je bilo“ i njenih lidera na odvojene kandidature Saše Jankovića i Vuka Jeremića, zapravo je čisti refleks, koji se pojavljuje kada srpski političar oseti da se pojavljuje neka nova snaga.

I to je legitimno. Za mene žalosno, ali legitimno.

IZNEVERENA OČEKIVANJA

S obzirom na to da je DJB uneo na prethodnim izborima dah nade, a akcijama u parlamentu duh originalnog nastupa, lično – očekivao sam mnogo više od njih. Mnogo više, zrelije i odgovornije.

Očekivao sam da će DJB uraditi ono što bi bio presedan u dosadašnjoj političkoj praksi Srbije, čime bi sigurno doneo sebi još glasova: da dozvoli slobodu izbora svojim članovima.

I da znate: zaista moderna opoziciona partija, sa duhom inovativnosti, poručila bi svojim članovima i glasačima da podržava oba kandidata, ali da u skladu sa svojim demokratskim principima preporučuje svojim članovima i glasačima da glasaju po svojoj savesti za jednog od njih dvojice.

Nažalost, od svega toga – ništa. Tri poslanika koji su napustili DJB i podržali Sašu Jankovića odmah su proglašeni izdajnicima, plaćenicima, interešdžijama i stavljeni su na stub srama.

Količina baljezgarija koju sam pročitao uglavnom od njihovih dojučerašnjih saboraca bila je zapanjujuća, baš kao i nivo odvratnosti tog „pisanija“, ekvivalentan botovanju najokorelijih pristalica naprednjaka. Istina, bilo je i pristojnih, ali rigidnih komentara.

Ono što mi je ipak neprihvatljivo je da Saša Radulović ocenjuje kako je njemu bivši Julovac (misleći na Čička) rovario po pokretu (za račun Saše Jankovića), kao i da će, ako se Saša Janković i Vuk Jeremić ne dogovore, DJB verovatno izaći sa svojim kandidatom.

A šta ako neko rovari za Vuka Jeremića u tom pokretu?

Najava „trećeg kandidata“ se na srpskom jeziku zove ucena. I ona je posledica saznanja da će odmah posle predsedničkih izbora i Janković i Jeremić (ili Jeremić i Janković) oformiti svoje partije i pokrete, sa respektabilnim intelektualcima koji ih podržavaju. A to – jednostavno rečeno – ugrožava DJB. 

KAD POTAMNE BELI LISTIĆI

I onda se iznebuha krenu pojavljivati priče kako je Saša Janković bio član JUL-a i radio u državnoj administraciji. Kako je pucao na istom strelištu gde i pojedini mafijaši. Valjda u skladu sa onim nadimkom „Prangija“.

A šta ako vam kažem da je Saša Radulović bio jedan od kreatora kampanje belih listića kojom su 2012. na izborima kažnjeni Boris Tadić i kompletna Demokratska stranka?

I ne, dragi čitaoče, pripadniče DJB, ne govorim u prazno.

Šta ako vam kažem da je Saša Radulović mnogo ranije pozvao „na kanabe“ i Jankovića i Jeremića i ponudio im potpredsednička mesta u partiji (pokretu)?

I ne, dragi čitaoče, pripadniče DJB, ne govorim u prazno.

TAPIJA

Praviću se da mi nije jasno zašto pokretu „Dosta je bilo“ smeta postojanje dva (jaka) opoziciona kandidata.

Uostalom, biće ih mnogo, mnogo više.

Ponoviću, Pokretu smeta ono što se već sad jasno vidi na političkom nebu Srbije i zato želi da napravi novi DOS na predsedničkim izborima. 

A za to nema potrebe.

Pre svega, novi DOS već postoji. Vodi ga Aleksandar Vučić (ako mislite da lupam, pogledajte samo ko je oko Vučića, a bio je uz Đinđića, Tadića).

Osim toga, kako mislite da kroz #dogovor2017 koji DJB ultimativno propagira poslednjih nekoliko dana ubedite i desnicu i levicu i centar da se okupe oko istog cilja? I zašto?

Zbog čega politička organizacija (bilo koja) mora da podržava bilo kog kandidata?

Pre nekoliko dana napisao sam članovima DJB (pa me pojedinci čak optužiše za patološku mržnju prema Saši Raduloviću, što me je do suza nasmejalo): Saša Janković je rekao da će u drugom krugu podržati Vuka Jeremića. Vuk Jeremić je rekao da će u drugom krugu podržati Sašu Jankovića. I? Zašto onda mora da bude jedinstvenog kandidata? 

Nažalost, ove izjave su preskočile vatrene pristalice jedne i druge strane i pljuju na protivničkog (a zapravo savezničkog) kandidata. No, vratimo se mi lideru DJB: Iskreno, iz ovog političkog het-trik autogola Sašu Radulovića može da „izvadi“ samo Ljubiša Preletačević Beli, koji bi svojim parodiranjem politikanata i politikanstva mogao da postigne neki rezultat. Ali i to bi bilo ograničenog dometa.

Jednostavno je:

Dosta je bilo tapije na demokratiju. Pustite narod da glasa. Pa makar i Aleksandar Veliki postao imperator vaskolikog Serbstva. To mu je ionako poslednji mandat i poslednja funkcija. Nema on snage za više.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

16 komentara

 1. Pa naša politička scena odavno je sazdana od raznoraznih egocentrika i iskompleksiranih budala,čast i moral da i ne spominjemo, pa kako onda da se dogovore?

  • Možda je Radulović sebe video kao kandidata, pa čekao, ove ostale da to uvide, ali ništa, niko se nije obazirao… Sve ovo, sva ta razjedinjenost, odgovara sadašnjem premijeru, tako da sa ovakvom opozicijom, može da vlada do mile volje. Ono što je problem, je to, zašto neko ako nam je toliko dobro, ne ostane i dalje to što jeste, već uporno želi da bude na funkciji koja nema težinu kao ova koju sada obavlja ?? To je pravo pitanje, što sada „beži“ sa tog položaja a sve nam super !

 2. EVO RAZLOGA OVOG SPISANIJA: Pustite narod da glasa. Pa makar i Aleksandar Veliki postao imperator vaskolikog Serbstva. To mu je ionako poslednji mandat i poslednja funkcija…. (NEKA GA BAR JOS 5 GODINA)

  • Pero Detliću (pošto se ne potpisuješ imenom i prezimenom):
   Očigledno nikad nisi čitao tekstove na portalu KOLUMNISTA koje sam ja pisao. U svojih 1.800 tekstova napisanih NIKAD nisam podržao Vučića. Čak ni ovim tekstom. To što se ti baviš kljucanjem u drvo, a ja pisanjem političkih analiza je već drugi problem.

 3. E ovo je nas narod. Ovo su nasi novinari. Kakav tekst. Pristrasno i toliko ocigledna podrska jednom kandidatu. Ne znam sto procitah ovaj tekst. Mislila sam da treba da glasam iz dijaspore. U Srbiji mi zivi familija, prijatelji. Ali neee, nista se tamo nije promenilo. A vidim da tamo nema nade. Cim neko strci, odmah seku glave.

 4. da bi bilo drugog kruga, ja, na primer, treba da izađem na izbore, a to neću učiniti za jankovića ili jeremića u ovoj situaciji ds tapije na demokratiju, tako da je ovaj tekst agitovanje za vučića, iako suptilnije od teleprompterovog 🙂

 5. Ne znam više ni za koga bih glasao, ni ko bi mi najmanju štetu napravio.To mi je nekada bio orjentir.Svako se svakom surovo suprotstavlja.Svi su zagrizli lovinu i reže jedni na druge.Možda bi bilo dobro da DR Andej Fajgelj iz Novog Sada nešto objavi na vašem sajtu.Nadam se da će uspeti da sakupi potpise a ima boga mi dosta dobrog i da kaže.

 6. Ala Vucic trlja ruke. Sa 2 opoziciona kandidata ima da izmuva i stvori pobedu u prvom krugu, sa jednim bi bilo mnooogo teze, i bolje bi opozicija kontrolisala izbore. Pljujte vi DJB kolko ocete, pisite da gubi glasace itd. ali matematika i logika su temelji svega. Srdacan pozdrav iz Svilajnca.

  • Mirjana, ja uopšte ne pljujem DJB, nego mi nije jasna pozicija da „dva kandidata nemaju šanse, pa ako se ne dogovore mi ćemo da damo našeg“.

   Tekst uopšte nije pljuvanje DJB. Pročitajte još jednom.

   • Jovan Matić

    Poštovani Aleksandre,

    Moram se složiti sa Vama da se i meni čini da je DJB shvatio da će Saša i Vuk napraviti stranku posle izbora i razumem da ne vide poentu da rade promociju Vuku ili Saši kada znaju da razjedinjena opozicija ima male šanse da prođe u drugi krug.

    Da li možete reći da je nelegitimno što ciljevi DJB-a, a to je pobeda na ovim izborima, nije i cilj Saše ili Vuka već upravo promocija za buduće parlamentarne izbore?

    Ako već imaju jako malo šansi razjedinjeni, a u prvom planu im je promocija zarad što boljeg pozicioniranje buduće stranke, da li bi onda DJB trebalo da radi promociju i Vuku i Saši? Da li je onda nefer da DJB sa istim motivima promoviše svoju stranku pa, kao što su i najavili, da ukoliko nemaju dobar rejting u trenuku kandidature na ovim izborima povuku svoju kandidaturu?

    Pogledajte kvote na kladionicama šta kažu i kome daju kolike šanse za pobedom. Najveći problem predsedničkih izbora upravo jeste prolazak u drugi krug i povećanje izlaznosti biračkog tela.

   • Gledajte na to ovako, teraju inat i DS i NDS i LDP itd. i svi podrivaju druge, dok nam vodja kroji sudbinu. Tertaju inat i Jankovic i Jeremic i njihove pristalice, iako ovo nije borba izmedju njih dvojice, vec protiv onog sociopate. E kad nema dogovora, kada svi teraju inat, klevetaju jedni druge umesto udruzenim snagama da oteraju ovo zlo, onda ajmo svi da teramo inat i damo naseg kandidata (DJB). Kao sto napisah, cista matematika, uz to znamo kako SNS dobija izbore, kao nekada Sloba, znaci 2 kandidata mu dodje isto kao 3-4, jedan ili smo u cistilistu jos 5 god. Logika ce se dokazati posle izbora, onda ce biti kasno. Srdacan pozdrav

 7. Gospodine Bećiću,
  više nego jasna Vam je pozicija „dva kandidata nemaju šanse“. Ali ste vi ovaj portal pretvorili u alat promociju kandidature jednog od kandidata. Objavite komentar koji sam postavio u subotu. Komentar nije ni uvredljiv ni tendenciozan. Dokažite da ste „novinar“ koji poštuje načela novinarstva!

  • Poštovani Zlatko:
   1) Vašeg komentara od subote nema u bazi. Ne znam da li je obrisan od strane drugih admina sajta ili je Vaš IP „prepoznat“ od strane mašine kao nepoželjan. Ja lično sa bilo kojom kritikom koja je argumentovana nemam problem. Ergo, ako želite, napišite ga ponovo, pa da ga objavim.
   2) Posle 31 godine u novinarstvu nemam potrebe bilo kome, pa ni Vama, da dokazujem kako sam novinar. A „novinar“ sigurno nisam. Inače, da znate, komentar čitalaca ne podvodi se pod „načela novinarstva“.
   3) Kažete da sam svoj portal pretvorio u „alat promociju kandidature jednog od kandidata“. Kog???
   4) PS: Znate, portal KOLUMNISTA je moje vlasništvo. Imam pravo da ga pretvaram u šta god ja hoću, ali nisam uspeo da vidim kog kandidata to protežiram.

 8. Ja i samo ja

  Srbi su bolensi za politikom. Svi žele vlast. Izgubilo se ono da Srbin ne da ženu, pušku i vlast. Ovo dvoje napred bi i dao ali vlast bože sačuvaj. Ovde mangupi vešto koriste tu srpsku naivnost i nepoznavanje politike U dilemi sam šta reći o ovom tekstu ili tekstovima. Tek sad sam pročitao da je Saša Radulović bio promoter belih listića. Interesantno je da su ovde tekstvi navijački. Malo za Vučića, malo za Jankovića i Jeremića. Za koga glasati? Ako su svi isti, a po pisniju su svi isti, za koga? Možda je Radulović bio jasan, izaći u što više kolona da se skine priča o pobedi Vučića u prvom krugu. U pravu ste da je Radulović pomogao belim istićem da Vučić dodje na vlast. A kažite mi ko nije bio beli listić. Možda ja jedini. Iako nisam nikad bio
  član DS menii je ipak ta stranka bila bolja od SNS. A što je Boris napravio glup potez pa formirao tu stranku eto sad se vide posledice. A šta ako je tu bilo i para, tj mita da se napravi SNS, a možda su i beli listići takodje pare ispod stola.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top