Početna / Front Page Slide Show / Davljenje medija iz Davosa i studija RTS-a
Davljenje medija iz Davosa i studija RTS-a

Davljenje medija iz Davosa i studija RTS-a

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Dok sam slušao izveštaje srpskih „medija“ o tome šta je Aleksandar Vučić govorio u Davosu, na panelu o slobodnom novinarstvu u kriznim situacijama, nisam mogao a da ne pomislim kako se vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije priprema za nove izbore. 

Zar vam nije zazvučala poznato ona njegova rečenica „Siguran sam da ću za godinu, dve biti ovde i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji“? Samo što izborna verzija glasi „Siguran sam da će za godinu, dve građani osetiti bolji život u Srbiji“…

LICEMERJE RTS 

Pozvati vršioca dužnosti predsednika Republike Srbije da govori o slobodi medija u Davosu, je jednako licemerno kao što je pozvati Gorana Vesića u emisiju Upitnik da govori o boljem životu i gresima prethodne vlasti.

A bio je mučan taj Upitnik, u kom je Olivera Jovićević imala čak četiri gosta. Istina, gošću (Dr Sandu Rašković Ivić – potpredsednicu Narodne stranke) gotovo da nismo videli zbog već pomenutog Gorana Vesića, kom je kao statista u kukuruzu pomagao drugi gost – ministar Aleksandar Antić (SPS) ponavljajući kako se opozicija krije iza protesta (jedva je naučio taj tekst). Verujem da je ugledna doktorka mogla već u studiju da prepiše odgovarajući recept za naprednog Vesića, ali se uzdržala od toga i branila Narodnu stranku i ceo SZS.

Mučan je bio taj Upitnik u kom je učestvovao i lider SDS, Boris Tadić. Mučan jer sam prvi put video bivšeg Predsednika Republike Srbije kako odgovara na laži čoveka kog je smatrao svojim prijateljem. I saradnikom. Dok ga, naravno, taj isti „prijatelj“ nije izdao.

VESIĆ NAPREDNI 

Da vas podsetim, Goran Vesić (inače bivši član Demokratske stranke, koji je u istoj bio istaknuti član sve do 2013) jedan je od onih koji je „kod žutih“ u vreme Đinđića i posle njega služio za obavljanje prljavih poslova. 

Đinđić ga je upotrebio za političku, unutarstranačku „eliminaciju“ najpre Dragoljuba Mićunovića (1994), a potom i Vuksanovića (2000). Manje je poznato i da je budžet Srbije je 2003. „prošao“ nakon što je na tom projektu radio Goran Vesić. Naime, s obzirom na to da je DSS izašao iz vlade Srbije, bilo je neophodno oslabiti opozicioni potencijal SPS-a, pa je Vesić zajedno sa svojim saradnicima dobio zadatak (i uspešno ga obavio) da razbije socijaliste. Kao odličan materijal za obradu bira se Bane Ivković koji u Vesićevoj kancelariji u Skupštini Srbije pravi svoju stranku i obavezuje se da sa svojim poslaničkim klubom podrži budžet Srbije.

Mnogo godina kasnije, 2012, Vesić piše Draganu Đilasu „Manifest novih Demokrata“  koji sadašnjem lideru SZS daje modele i tehnike obaranja Borisa Tadića i preuzimanja Demokratske stranke. 

TADIĆ NEJAKI 

Ima nešto neverovatno u tom Borisu Tadiću. Ne tako davno, u relativno dugom razgovoru otvoreno sam mu rekao da mi se njegova defanzivnost u odnosu na naprednjake popela na glavu i da je bio neviđeno talentovan da izabere – loše saradnike. 

Moram priznati da se dobro borio Tadić „nejaki“. Valjda prvi opozicioni političar koji je uspeo da ukaže na vrstu mentalnog nasilja koju naprednjaci vrše svaki put kada dođu u studio neke televizije u kojoj sedi neki opozicionar spreman za ritualno medijsko žrtvovanje.

Nego – da se vratimo Tadićevim savetnicima:

Naravno, kad neko kaže „savetnik“, vi odmah mislite na Nebojšu Krstića, koji se odavno ne predstavlja kao lekar, iako ga ja vidim kao ličnog proktologa koji je na 24-časovnom dežurstvu uz aktuelnog vršioca dužnosti predsednika Republike Srbije. 

Međutim, manje je poznato da je Goran Vesić bio savetnik Borisu Tadiću 2003-2004, dok je on bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore!

Pa kakav sjajan tandem savetnika (istina, iz različitih doba)…

Krle – koji svaki put kada nema inspiraciju za novu odu radosti upućenu liku i delu Aleksandra Vučića, uzme na nišan svog bivšeg šefa na Twitteru, i Vesić, čovek koji je u Manifestu novih Demokrata napisao  da je po njegovom mišljenju, „Tadić uništio DS kao organizaciju“ i dodao:

„Jednostavno, verovao je da je njegov lični rejting dovoljan za sve i da nema potrebe da stranka bude jaka. To je tragična greška koja uvek vodi u poraz... Odnosno, može se i tako napraviti uspeh, ali on je kratkog daha.“

Sigurno niko od naprednjaka još nije pažljivo pročitao ovu rečenicu… Ali, nekako mi se čini da rečenice Gorana Vesića u ovom trenutku zvuče gotovo proročki. Možda bi opozicija trebalo da malo ozbiljnije prostudira dokument koji je svojevremeno poslao nekadašnjem gradonačelniku Beograda, a sadašnjem lideru Saveza za Srbiju, Draganu Đilasu.

Što se tiče Tadića, istine radi, on navodi da mu je Vesića na mesto savetnika delegirao DS i da je sa tog mesta „brzo dobio nogu“.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top