Početna / Front Page Slide Show / Dan prvi: Stop za mame!
Dan prvi: Stop za mame!

Dan prvi: Stop za mame!

Prošao je prvi dan vlasti Aleksandra Vučića i njegove vlade. Naravno, čuli ste da je bila Ketrin Ešton. Čuli ste i da je imala sluha za „zahteve Srbije“. Čuli ste i kako će solidarni porez da se ukine od prvog jula (baš da vidimo…) Ali ovo – ovo niste čuli

PIŠE: Aleksandar Bećić
Sad bih voleo da mi se javi neko iz Srpske napredne stranke. Neko ko je upravo dobio dete, nek je živo i zdravo. Neko čija žena (nek je živa i zdrava) donela na ovaj svet ono što je najvrednije: novi život! Naročito bih voleo da mi se javi neki već opisan naprednjak iz Beograda ili iz Zaječara. I kad mi se javi, da mi kaže kako se oseća. 
Jer, možda od pijanstva i sreće zbog dobijenog čeda koje je (opet kažem – bogu hvala) živo i zdravo, još nije čuo vesti.
Znate kako glase vesti?
10001583_268535709991695_257454250452164718_nDa je u Beogradu smanjena pomoć porodiljama zbog „ograničenih sredstava u budžetu grada“. I da je u Zaječaru pomoć za porodilje – obustavljena. Privremeno. Kao i mnogo toga u ovoj zemlji. Istine radi, moram reći da se informacija koja dolazi iz grada Gitarijade – krila ispod žita prilično dugo, što u Srbiji, s obzirom na poltronske postavke u „mejnstrim“ medijima nije uopšte teško. Pa zamislite da su novopečene majke onomad, kad je Super-Alek slavio rođendan (baš u Zaječaru), organizovale proteste dok nam je Vođa u poseti lokalnim naprednjacima sa sve Sašom Mirkovićem na čelu?
U svakom slučaju, takva informacija je gurnuta pod tepih. Jer, zamislite kako bi to izgledalo kada bi se usred predizborne kampanje, u kojoj svi kolektivno treba da pevaju „Sreća, sreća, radost“, provali ovakva informacija? Pa pala bi svaka predizborna ili postizborna koalicija zbog žena u devetom mesecu trudnoće!
Kako god: U Beogradu će zaposlene porodilje dobijati 10.000 dinara, a nezaposlene – 20.000 dinara. 
„Pravo na jednokratno novčano davanje porodilja ostvaruje podnošenjem zahteva a potreban je izvod iz matične knjige rođenih za dete, lična karta, izvod iz matične evidencije PIO fonda, izvod iz matične knjige venčanih, lična karta supruga ili vanbračnog partnera, prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete ili decu kao i potvrda o prihodima domaćinstva isplaćenim u prethodna tri meseca“, navodi se na stranici Grada BeogradaNapredno, nema šta! 
Svaka vam čast!
To je borba protiv bele kuge?
To je borba za očuvanje nacije?
Je li, Mali, to li je briga za bolji i lepši Beograd? 
Meni se u jednom trenutku učinilo da će Beograd biti i bolji i lepši (hajde, da kažem i napredniji) ako u njemu budemo imali mnogo više beba. Izgleda da nisam bio u pravu. Ti si, Mali, svoj posao na vreme završio, a ovi što štancaju naraštaj sad – oni nek se snađu! Ko im je kriv što su se igrali mame i tate prošlog leta??? More služi za plivanje, a ne za… znate već šta! Isto važi i za Adu… I neko jezero u unutrašnjosti Srbije!
Je li, Mali, da li je i za ovu odluku kriva „katastrofalna situacija u budžetu glavnog grada koju je dodatno opteretila rasipnička politika Dragana Đilasa“? 
Je li, Mirkoviću, da li je za odluku da se do daljeg (privremeno) ukinu davanja za najvažnije zanimanje na svetu, zanimanje majke novorođenčeta, kriv (nekad) Dinkićev URS, ili je i kod vas Đilas umešao prste u tu strašnu rupčagu koju smo dobili u budžetu?
Daj, bre, prestanite da vređate moju ili bilo čiju pamet!
Srpska napredna stranka napravila je tokom izborne kampanje dug u beogradskoj Lasti od 100 miliona dinara! Trebalo je prevesti kuku i motiku na razne mitinge u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i ko-zna-gde-sve-još! Ali, to nije bilo dovoljno! Šezdeset autobusa visoke turističke klase (Lastini, uglavnom) dovezli su u nedelju partijske prvoborce iz cele Srbije na „spontano“, televizijski prenošeno okupljanje ispred Skupštine, gde su nevoljnici došli da uživo vide Vođu posle trosatnog izlaganja njegovog ekspozea! Pa više od polovine nije ni čulo šta je Alek obećavao!
Nervira me to poređenje s Čerčilovim obećanjem, ali da, u suštini obećao je krv, znoj i suze. Bojim se da će biti glad, znoj i suze.
Kako god. Ako tako mora, neka bude tako.
Ali, zar je moralo da se prvo udari po majkama i novorođenoj deci? 
Sramota. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

13 komentara

 1. To je svako ko je hteo da misli svojom glavom znao: ovo je sve bila i ostala još po ko zna koji put već prevara naivnog naroda. Budžet je prazan a vi da bi zbunili naivni narod bacate 1.700.000.000 dinara samo za izbore da bi obezbedili apsolutnu vlast,a kad ste je dobili vi neznate šta da radite sa tom i tolikom vlašću?! Naravno plan je napravljen: svakih 6 meseci sledi rekonstrukcija vlade da bi bilo bolje.To bolje malo sutra će da bude.Ali ovce su uglavnom namenjene za šišanje i mame se na šačicu slane hrane. Još to nije sve, ovo je početak. Tek će ovaj narod da vidi kad bude plaćao oštete po odlukama Strazbura i ovima što su pogrešno optuženi za nešto što je unapred jasno da mora da padne. Hoće Vučko da vodi borbu protiv korupcije a pravosuđe užas i katastrofa već 24 godine! Svi su gajili i negovali takvo pravosuđe,sad će i da se strmoglave na istome!

 2. Sram ih bre bilo!Nasli na porodiljama da stede novac…ovo je za neverovati!Povraca mi se u kakvoj zemlji zivim,da mogu i da nemam ovako malo dete sutra bi vec otisla odavde zauvek!Dzaba nam da komentarisemo po forumima,treba sve zene lepo da se skupe i na protest,molim lepo!Nego sta!Da se napravi citava pometnja u gradu ispred Vlade,pa ce neko to i primetiti,ovako nema nista od promena…..

  • Zivite u zemlji “Dembeliji“. Zašto bi uopšte država poklonjala trudnicama i porodiljama bilo šta. Prvo, zato što radjaju decu sebi, a ne državi. A drugo, trudnice čim zatrudne, padaju na teret drzave i posle još imaju godinu dana porodiljsko. Gde to ima? Treba im i to ukinutikada zloupotrebljavaju

   • Gospodjo, koristite vrlo grub recnik za jednu majku. Strasno je koliko ste ostrasceni. Mislim da sam tokom trudnoce u redovima po bankama i postama sretala zene slicne vama. Vi sigurno pripadate grupi onih koje ni po koju cenu nisu htele da propuste trudnicu ispred sebe.
    Postoji mnogo onih koji zloupotrebljavaju pomoc drzave i smatram da tu trudnicama nikako nije mesto.
    Nadam se da imate cerku i da ce ona jednog dana biti trudna.

   • Gospode Boze.

    Da li je moguce da ljudi ne mogu da se sloze ni oko ovoga?
    Ja sam u soku da neko moze reci da su trudnice „dembeli“ koji nista ne rade!
    Cuvanje maog deteta je 24h posao, a drugo stanje se ne zove slucajno „drugo“!!! I drzavi dajemo svakodnevno! Gde su te pare? U dzipovima, vilama, dzepovima funkcionera i markiranoj odeci njihove dece.

 3. Milica Kovacevic

  Ko god da je objavio ovo piše samo o Beogradu (dobro, pominje se i Zaječar), a šta je sa drugim, pogotovo manjim, mestima u Srbiji? Tamo je mnogo gora situacija. Moj muž i ja zajedno zaradimo oko 45000 din, a imamo i dete. Pri tom, on je inženjer, pa vi vidite. Znači nisam pristalica ni jedne partije.
  Ali, ovakvo loše stanje nije posledica Vučića, nego mnogih pre njega. Podsećam vas da je Vučić tek 2 godine na vlasti, dok su razne demokrate i socijalisti bili znate i sami koliko dugo. Pišete ukinuto ovo ukinuto ono u Beogradu, a mi koji živimo van Beograda, šta da kažemo? Ne može nešto što se sistematski uništavalo 20 i više godina da se popravi za 2 godine. Beograđani, ako vam je Đilas bio bolji, zašto niste glasali za njega? A o debaklu demokrata u republici da i ne govorim. Zašto Đilas nije, kao i neki drugi lideri, preuzeo na sebe odgovornost kao lider stranke i dao ostavku na mesto predsednika stranke za doživljeni debakl na izborima? Toliko o poštenju.
  Ponavljam da nisam pristalica ni jedne stranke samo govorim pošteno

  • Poštovana Milice, zahvaljujem Vam se na vremenu koje ste odvojili da pročitate tekst i date svoje mišljenje. Ja sam ga objavio. I ne piše samo o Beogradu i Zaječaru (za koje su podaci dostupni).
   Potpuno se slažem sa Vama da je u manjim mestima tek kritična situacija.
   Međutim, odluka koju je donela Skupština grada Beograda je odluka Siniše Malog i njegovog tima. Ne mogu da se složim sa Vama da je za ovo što se sad desilo sa porodiljama i decom posledica vlasti demokrata i socijalista – jer su upravo oni zajedno uveli praksu davanja pomoći novim majkama i bebama, koju su potom prihvatili kao model mnogi gradovi.
   Ostatak Vašeg komentara se bavi strančarenjem u koje ne želim da ulazim. Da li se za dve godine vladavine nešto može popraviti? Može. Zašto nije? Pa – to pitajte lidere onih koji su nam obećavali da ćemo bolje živeti čim dođu na vlast, pa su to promenili na 2013, pa na 2014, da bi najnovije prognoze bile – trpite do 2016.
   Hvala Vam što ste odvojili svoje vreme za čitanje i pisanje komentara. Nadam se da ćete i dalje biti uz KOLUMNISTU.

   • Dozvolite mi da se neslazem.Drzava treba da pomaze gradjanima,ali…Decu radjamo sebi i drzava ako pomogne finansiski,hvala.Veci problem su nesprovodjenje zakona o porodici,tj dozvoljavanje razvedenim roditeljima da izbegavaju svoje zakonske obaveze izdrzavanja deteta,uvodjenje decijih prava a ukidanje decijih obaveza(tako je u praksi),finansiranje i sakom i kapom kojekakvih manjina koji itekako znaju svoja prava kad treba da naplate od drzave,a kad treba postovati zakon onda su grrrrrrrrr.Jako sam ljuta na nas narod, pa i na sebe sto sapatom godinama komentarisemo sve sto sustinski ne valja,a onda se okomimo na odluku koja je donesena iz nuzde.Novca NEMA i snadji se sa onim sto imas.Veci je problem od dece napraviti ljude nego ih nahraniti i obuci,a to kazem iz licnog iskustva.

    • Dozvolite da primetim po Vasoj pismenosti da ste ostrasceni simpatizer SNS. Samo malouman covek moze da ostavi ovakav komentar.
     Ova odluka je sramota za nasu zemlju koja se godisnje smanjuje za hiljade i hiljade ljudi!
     Vlast treba da stedi na sebi a ne na deci! Sramota je da u skupstini obrok kosta 100 dinara a da ljudi umiru od gladi! Sramota je da se proda Telekom koji je imao neto prihod od 13 milijardi u prosloj godini!
     Toliko o milijardama donacija, agresivnom zaposljavanju i lagodnom zivotu za godinu dana, ovi ce nas dokusuriti!

     • Dozvolite Vi meni da pitam sta Vam daje pravo da postavljate dijagnoze na osnovu nekoliko recenica?Tema ovog teksta nije Telekom,ni privatizacija ni vlast.Simpatizer ove ili one stranke u demokratskom drustvu ima pravo na misljenje i izrazavanje istog,a ako se Vama necije misljenje ne dopada,mozete izraziti svoje,ali bez uvreda.Vase reci samo objasnjavaju Vasu kulturu,pismenost i svakako simpatisanje stranke koje su nas dovele do ovoga.

 4. Šone Odžaci

  Šta ste vi očekivali…službenik MMFa na čelu ministarstva finansija, MMF naređuje, a ovi slušaju. Njima dobro. Al nije meni do nih nego do vas…nema vas nigde a kad peva ceca izađe 150 000 urlača..

 5. Lepo je kada ljudi mogu da izraze svoje mišljenje kroz ovakve tekstove i komentare.
  Ali nažalost samo komentarišemo, a ništa ne preduzimamo. Neće se ništa promeniti na bolje od naše priče. Ako nam je teško i loše živimo onda stvarno i najozbiljnije moramo da organizujemo demonstracije. Nažalost teško da do toga može da dođe, obzirom da su Srbi veoma pasivni i ljudi bez inicijative. Jednostavno nije dovoljno da se zaokruži broj na listiću i da se tu NAŠ posao, kojim želimo bolju budućnost, završava. Ako želimo da živimo bolje, da imamo svetliju budućnost, moraćemo to sami da obezbedimo. Ne možemo čekati da to neko drugi uradi za nas, jer definitivno neće.
  Naše poltičke vođe nemaju straha od svog naroda. Oni se nas ne boje, mi se bojimo njih. I sve dok je tako oni su u mogućnosti da rade kako im “duša ište“.
  Niko, ali apsolutno niko, ne sme da bude neprikosnoven. Jer je u prirodi čoveka da se osili kada nema strah ni od koga.
  Nisu naši političari loši zato što su tako rođeni, oni su loši zato što im mi to dozvoljavamo. Svi mi bi smo izgubili osećaj za pravednost kada bi smo došli u situaciju da se ne plašimo nikoga. Strah je neophodan i konstrktivan. On nas drži u granicama razumnog.
  Dakle, našim političkim vođama treba vratiti strah u svakodnevnicu od samog naroda. Oni moraju biti svesni da će biti ozbiljno ugroženi ako ne postupaju “u duhu dobrog domaćina“ u svom poslu. Možda zvuči surovo, ali nažalost to je velika istina.
  Moramo ih naterati da nas se plaše, ako nas se plaše onda će nas poštovati, ako nas poštuju obećavam Vam da ćemo živeti mnogo bolje i dostojanstvenije.
  Znači demonstracije, a ne rekonstrukcije Vlade ili izbori, su ono što je nama potrebno!

 6. Nek me neko ispravi ako grešim a zar nije najavljivao milijarde i milijarde investicija čim preuzme vlast? Treća godina vlasti počinje a milijardi nema, samo ,,milijarde“ reči, ogromna sredstva potrošena na bespotrebne izbore a onda i kreće da nadoknjađuje potrošeno preko leđa najsiromašnijih. Nije se pričalo da NEMA para tokom kampanje, za kampanju i za izbore. Koliko je porodilja moglo da se ,,namiri“sa tim novcem?

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top