Početna / Front Page Slide Show / Izgubljen Dan mladosti
Izgubljen Dan mladosti

Izgubljen Dan mladosti

PIŠE: Petar Latinović

Bio sam nekad Titov pionir. U stvari ja sam i dalje Titov pionir. Imam i kapu i maramu. Samo mi je glava porasla toliko da kapa uz sve napore ne može da se razvuče. Tako je neako bilo i sa SFRJ kad Tita više nije bilo – razvlačili su je republički na šest strana i autonomno na dve. I zemlja nije izdržala već je popucala po šavovima. Poučen tim iskustvom ja moju kapu ne prisiljavam da mi stoji ko pre. Uostalom nije se ona promenila već ja.
Juče bio Dan mladosti. Rođendan vrhovnog komadanta pretvoren u opštenarodno slavlje širom ondašnje Jugoslavije. Koreografije, čestitke, pozdravi, štafeta, direktni prenosi… Ma ljudi moji cela zemlja na nogama. Što je priznaćete bolje nego kad nam je posle maršala zemlja bila na kolenima. Ej, mladi bili srećni što je predsedniku rođendan. A što i da se ne vesele, imalo se, putovalo se, pristojno se živelo. Posle došlo vreme da ti nije do slavlja ni za sopstveni rođendan jer nemaš ni ćorav dinar.
Dobro sad će neki reći kako je sve to bio pretenciozno, što bi se danas reklo – nabudženo. Tačno je sigurno da se onaj ko donese štafetu direktno maršalu pa se još i s njim rukuje i izljubi najverovatnije nije umivao i prao ruke nedelju dana da bi ostao miris voljenog vođe. Ali i to je priznaćete bolje nego miris gareži kao produkt nekontrolisanog plamena neodrživog bratstva i jedinstva posle Tita.
Dana mladosti se danas uglavnom sećaju oni koji već odavno nisu mladi. Ovi drugi moraju da skoknu do jutjuba ako žele da vide kako je to nekad bilo. Ja gledo na TV-u. Ko da gledam neku drugu zemlju. Sve gledam pa se mislim da nisu ovo neki specijalni efekti? Il je možda do montaže? Možda je narodu fotošopom namontiran kez na lice. Možda su fotošopom dodali ovoliku masu sveta. Ma nije… To je došlo jedno desetak godina kasnije.
Jbg, bilo neko dobro vreme. Ne sjano, ali dobro. Sad imamo i specijalne efekte i montaže i fotošopove… I ništa. Ne možeš da namontiraš narodu osmeh pa to ti je. Taman ga nacrtaš, kad se ono boja razlije od suza.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O petar

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top