Početna / Front Page Slide Show / Dan kada je Predsednik OPET LOMIO KVAKE
Dan kada je Predsednik OPET LOMIO KVAKE

Dan kada je Predsednik OPET LOMIO KVAKE

PIŠE: Aleksandar Bećić

Vest da su Miroslav Mišković i njegov sin Marko, kao i Milo Đurašković, pred Apelacionim sudom u Beogradu pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe u putarskim preduzećima nije previše zainteresovala srpsku javnost hipnotisanu rijalitijem Željka Mitrovića. S druge strane, ima onih koji su sigurni da je Aleksandar Vučić ponovo lomio kvake. Makar predstave radi.

Od parolaške borbe protiv korupcije koju su sprovodili naprednjaci u proteklih pet godina, posle današnje presude nije ostalo ništa. Ili – gotovo ništa. Miškoviću će se ponovo suditi zbog dela optužnice vezane za poreske malverzacije, a može se već sad pretpostaviti da će i ta presuda (baš kao i ova za putarska preduzeća) da se razbije na paramparčad.

Da budem potpuno precizan:

Portal Borba navodi da je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio sina vlasnika Delta holdinga Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i ostale okrivljene od optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji čime je potvrdio jedan deo prvostepene presude Specijalnog suda.

Istom odlukom Apelacioni sud je ukinuo deo presude kojom su Marko Mišković i Milo Đurašković bili osuđeni na zatvorske i novčane kazne zbog utaje poreza, a Đurašković i još nekoliko okrivljenih i zbog oštećanja kruševačkog FAM-a i naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

Ukinutim delom presude Marko Mišković je bio osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.  Djurašković je zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza bio osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici u tom slučaju na kazne od tri do pet godina zatvora.

Po nalaženju Apelacionog suda, nema dokaza da su Đurašković i Marko Mišković oštetili putarska preduzeća.  Što se tiče ukinutog dela presude, po stavu Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

„Izreka prvostepene presude je nerazumljiva, protivrečna sama sebi i razlozima presude, pri čemu ne sadrži ni razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni“, naveo je Apelacioni sud“, a prenosi portal Borba.

Ne bi me čudilo da je danas nekadašnji predsednik vlade skakao kroz svoj kabinet na Andrićevom vencu i urlao na (neosporno) šarmantnu ministarku Nelu Kuburović „kako je moguće da nema ništa protiv Miškovića“. Ali i ona se navikla na to. Setila se kako se slično Vučić ponašao u slučaju Stanka Subotića Caneta, ili Bogoljuba Karića. Pa ništa. Ova dvojica već sad su najpouzdaniji partneri naprednjaka: suvim zlatom (kao i Mitrović, uostalom) plaćaju svoju slobodu i nadoknađuju novim poslovima koje ugovaraju manje-više ispod žita…

Male ribe iz raznoraznih propalih banaka, koje bi ionako bile žrtvovane (bez obzira ko dobio izbore 2012) u toliko puta ponovoljenoj mantri kako će naprednjaci „staviti tačku na pljačku“ samo su kolateralna šteta toliko puta kroz usta proprane „borbe protiv žute tajkunske mafije“.

Mišković je velika riba. I tvrd je na džepu. Previše je novca dao u samom startu Tomi i Aci. Opametio se. Neće više.

Današnja odluka samo jedna je u nizu koja će u konačnom ishodu – mnogo koštati građane Srbije, a nimalo neće koštati neobrazovanu, nepotkovanu, nestručnu bandu koju je deo građana Srbije izglasao pre pet godina. 

Hteli vi to ili ne: Svaki tajkun koji je proveo određeno vreme iza rešetaka razmišlja samo o tome kako da to vreme što bolje – naplati. Tako je bilo u prošlosti, tako je danas, a biće tako i sutra. I sud će s punim pravom presuditi u njihovu korist. Kad kažem „s punim pravom“ – mislim na slovo zakona.

Presudu će dobiti svi građani Republike Srbije koji će te godine biti uskraćeni (ako ništa drugo) za neku malu školu, neki dom zdravlja i vrtić. Presude će biti oslobođen Vučić i njegova bratija. Ispravka: Vučiću i njegovoj bratiji za još jedan promašaj u pravosuđu – niko neće suditi, niti ćemu presuditi. 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Naravno da će sve te igre i nadigravanja narod da plati.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top