Početna / DOBRI LJUDI / Da se svaki dan borimo protiv raka
Da se svaki dan borimo protiv raka

Da se svaki dan borimo protiv raka

PIŠE: Aleksandar Bećić
FOTOGRAFIJA preuzeta sa sajta TRAČARA
Danas je međunarodni dan borbe protiv raka dojke. Danas će svi živi mediji pratiti aktivnosti raznih udruženja koja će šetati, praviti akcije u centrima gradova, prodavati svoje roze majice, organizovati trke žena koje su preživele ovu zlu bolest, skretati pažnju na tragičnu situaciju…
Danas.
Sutra već – ne.
Sutra će tek poneko da razmišlja o tome da u našoj zemlji svake godine oboli preko 4.500 žena, a od tog broja jedna trećina – umre.
I sve će biti po starom.
Ukazivaće se povremeno na potrebe samopregleda. Govoriće se o skrining programu. Apelovaće ponekad neko poznat na potrebu sistematskog rešenja ovog problema.
I sve će biti po starom.
Radiće se skupe reklamne kampanje. Objavljivaće se spotovi po lokalnim i nacionalnim televizijama.
I sve će biti po starom.
Zašto?
Zato što imamo ovakav sistem. Zato što se na pregled dojki čeka i po devet meseci. U centrima. U manjim mestima je još gore.
Zato što još uvek nema te sile koja će u ovoj zemlji naterati većinu (nažalost) korumpiranih lekara da zaborave na rečenicu „ovde ne može pre Nove godine, ali ako odete u ordinaciju „tu i tu“ i kažete da sam vas ja poslao, bićete pregledani odmah“…
Da se razumemo: nemam ništa protiv toga da se pregled dojki (bez obzira na to da li je u pitanju mamograf ili neka druga tehnika) obavlja u privatnim ordinacijama. Ali sam za to da se ženama taj pregled ne naplaćuje. Ni taj, ni onaj vezan za rak grlića materice. Nemam ništa protiv toga da privatne ordinacije to naplaćuju. Ali, ne od žena. Nego od države. Jer, u njoj smo, prema važećim zakonima i Ustavu, svi jednaki.
Ali, naše žene, naše devojke, naše sestre, kćerke, one moraju da budu važnije.
Jer, na njima je budućnost ove zemlje.
One rađaju. One daju život. A kako će, ako ih toliko umire zbog bolesti koje je moguće izlečiti?
Naravno, mnogo toga leži u obrazovanju. U samopregledu. I na tome se radi, tačno je. I mnogo se uradilo. Ali, onda nastaje kratak spoj:
Žena napipa samopregledom izraslinu. Ode kod svog lekara. I on napipa izraslinu. Napiše uput za specijalistu. Žena ode kod specijaliste u oktobru. A onda joj kažu „nema slobodnih termina do maja“. Dok joj to izgovara sestra, lekar specijalista opušteno prolazi kroz prepunu ordinaciju očajnih žena, sa telefonom u ruci i dogovara gde će se sa društvom naći na kafi „pred kraj radnog vremena“. I odlazi da popije kafu s kolegom na drugom kraju bolnice, ili klinike.
Šta ta žena da uradi do maja? Da se vrati kod svog lekara opšte prakse koji će da slegne ramenima?
Da se zavuče u svoja četiri zida i sa strahom očekuje maj?
Da se teši kako „možda i nije ono najstrašnije“?
Da li znate da su dve saradnice ovog portala (od kojih jedna „s debelom vezom“) bile užasnute kada im je svojevremeno rečeno da će za specijalistički pregled čekati duže od šest meseci? Otišle su kod privatnika. I on ih je pregledao isti dan. Ali…
Ima u Srbiji mnogo žena koje nemaju da plate pregled specijaliste u privatnoj klinici.
Ima u Srbiji mnogo žena koje nemaju da plate analize.
Ova zemlja mora da misli na njih.
U ovoj zemlji, opterećenoj bolestima od kojih se umire, premalo pažnje posvećujemo ženama.
Promenimo to: sistemski, brzo. Nemojmo da opet čitamo naslove kako „mamograf u Kragujevcu ne radi više od godinu dana“ (2012), kako „mamograf u Pančevu ne radi zbog kadrovskih problema“ (2013), kako je „neotpakovan mamograf pronađen u podrumu…“
Dajte da se svaki dan borimo protiv raka. Naročito onog koji napada žene.
Jer žene su majke. One rađaju. One daju život.

PS: MUŠKARCI! POGLEDAJTE OVAJ VIDEO KOJI JE EMITOVAN NA B92. ONDA POZOVITE SVOJE LEPŠE POLOVINE I POGLEDAJTE GA ZAJEDNO. LJUDIMA NA OVOJ TELEVIZIJI ZAISTA SKIDAM KAPU ZA SVE HUMANE AKCIJE KOJE SU NAPRAVILI DO DANAS.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top