Početna / Front Page Slide Show / Da l’ je Draža laža?
Da l’ je Draža laža?

Da l’ je Draža laža?

13179167_1015440315218341_389999733894281767_nPIŠE: Saša Đurović

“Ukačili” se nekako, Draža i ja, ponajpre etimološki. “Draža”, zvuči; meni bar, jer, moji preci, gotovi svi moji đedovi su bili sabraća onog pravog Draže – Draže oriđinale. I Miloš, i Boško “Mudža” i Jovan. Pisao sam ja to i pre đeneralove rehabilitacije, da ne bude zabune. A bogami, i u knjizi mojoj pominjem taj fakat. Tako treba, a i može mi se. 

Da budem iskren: retko čitam novine pa i kloniranog, imenom makar, Dražu. Video sam ga jednom kod Bećkovićeve i dojmio mi se OK. Primetio sam, doduše, da ima ponekad te momente kad malo zakoluta ocima, zatrepće nekako kao da mu je neprijatno, kao da zna za stid, a onaj ko ume da se stidi je obično OK čovek. A opet… Ne znam Dražu lično, možda se boji nečeg, pomislio sam, to, tad, kad je kolutao očima, trepćući ko Barbika. “Navijao sam” ipak da zna za stid jer u toj varijanti je OK čovek. “A možda ima I tikove” pomislio sam, “nije se tome rugati, nevaspitano je i neotesano, a i tikove potpuno razumem kod iole normalnog u ovakvom vremenu”.

Tako sam mislio.

A onda mi i Slaviša negde reče “Ma, Draža je ok dečko”, a Slaviša je stari novinarski lisac i OK čovek. Čim Ratko Dmitrovic, pa makar i na Twiteru ”kaže” da je Slaviša “pseto pijano” znam da je Slaviša OK, a da je Ratko buzdovan – znam odavno. Da je neodgojen saznah skoro.

E sad, pošto smo se nekako ukačili Draža i ja, poslah ja Draži jedan tekst, objavi ga on instant tamo kod njega u novinama i kaže – Sve je super, ali nemaju lovu i slično. Pa ono “Ako nije problem da radimo al – za pare je problem”…

“Ma Dragoljube, Dražo, ako je tako već, ‘ajd “from time to time” ti šaljem, kad zabodem pa ono… (Iako ne verujem baš da Basara i Draža rade gratis, al’ OK.) Isprsićeš se kad budete imali para, nije te grom ubio!?” Znam da Draža and Co. nikad neće imat’ para, al’ opet znam i da nije da nemaju baš nimalo. Namazano je to. Bilo je i ambasadora iz te “neovisne”družine do skoro, “ajd da se ne lažemo. Ali, imam za sendvič i gorivo, dodah, chill out. Pa da imam nameru da i narednih 20ak godina budem kolumnista, bio bih. Neinformisan Draža, pomislih, al’ OK, kad zabodem temu i momenat, šibnem mu tekst i to je to jer, ma koliko se ja distancirao od kolumne – znam kako je Primo Levi lepo rekao, a pogotovo Dante: “Najgore mesto u paklu je rezervisano za one neutralne u vremenu krize”.

I JESTE ODVRATNO BITI NEUTRALAN. U VREME KRIZE POGOTOVO

Šibnem ja tako Draži, malo po tom, drugi tekst. Kuca mi Draža “hvala!” “Nema na ŠTA“ odgovorim, nahranjena mi sujeta za tri života, sad ja da unižavam Dražu, pa da mu odgovorim “Ajde, ajde pusti „fala!“ nego piši tamo u tefterče, pa pare da spremiš kad budeš imao!“ Još manji problem nego sa sujetom je da pohvalim nekog ko dobro radi. Jedan prijatelj mi je svako malo slao kolumne izvesnog Medenice. Izvesnog jer, ponovo, distancirao sam se od tog sveta kolumne, retko čitam. Al’ taj Medenica odlično piše čovek i prosto osetim potrebu da ga pohvalim. I uradim to. A onda mi taj Medenica napiše “Znači mi što Vam se dopada moj rad, ali treba još puno rada da se dostignu Tijanić, Vi i još neki…”

Meni prosto neprijatno, al’ kažem “Medenica, osim što sjajno piše i sujete je oslobođen, svaka čast, a pri tom je i informisan! Moguće da zna – budući da me “bio glas” da tražim abnormalne pare za svoje tekstove i da je veliki Tijanić jednoj urednici rekao, (ima tome 20ak godina kad je pitala “Ko je bre taj Saša Đurović?! Zacepio mi cifru da ne poveruješ“): “To ti je jedan osobenjak čovek, al’ kol’ko god da ti je “zacepio” vredi!”

Eto, informacije radi, napisao sam nešto malo kolumni, u redu veličine koji se meri stotinama. Praktično nema referentne novine u regionu EX-YU ( ne bih dalje geografski, mada je to OK u vremenu samoreklamera) za koju nisam pisao. Draža moguće ne zna, a ja nemam potrebu da dokazujem fakte, a ni da se dokazujem: tu potrebu realizovani ljudi inače nemaju. Zato se nikad nisam ni reklamirao, bežao sam od publiciteta oduvek. Ne zna Draža, ne bejah na Pinku.

Elem, pitam Dražu, posle desetak dana “Jel ide onaj tekst”, kaže Draža “Ići će posle praznika. Htedoh da pitam „Jel novogodišnjih“ al ko velim – ozbiljni smo ljudi… A onda mi Draža napisa da je tek sad (posle nedelju dana?! ) pročitao moj tekst. Kapiram, bio je Đurđevdan, moguće da je Draža bio slavski raspoložen… A onda mi napisa Draža da, ako bih mogao malo korigujem jer, citiram “ima previše gangbanga“(?!) u mom tekstu.

Nisam znao da su u Dražinim novinama baš toliki puritanci, ali OK.

Evo mog inkriminisanog teksta za koji mi je Draža objasnio da nije išao jer ima mnogo „ gangbanga“:

ČVORAK, ĆORAK I OSTALE PRIČE

„Subota je dan za alkohol“ peva jedan promiskuitet dok joj rulja promiskuiteta u većini, drži tercu. Zato su Srbi, trezni, birali u nedelju. A, što reče moj drug Lale, „Dati Srbima da biraju je kao da daš alkoholičaru soma dinara da kupi deci hleb I mleko“. 

Napredni su vikali „Srbija pobedjuje“ ! Koja Srbija? Njihova – da. Sve uz „podlistak“ „Ujedinjeni možemo sve”. Pa sad, i trpanje na gomili, iliti anglicizam znan kao “gangbang” je Ujedinjeno Kraljevstvo. Izopačenih.

Ali, u pornićima nije „redaljka“ nad gladnim narodom nego je „reduša“ ili “rednjara” (tako se govorilo u mom Beogradu) neka „glumica“ gladna spolovila.

Da li je Srbija pornić? Nije.

Novopečeni Borko je uskliknuo “Idemo”?! U levo da zanosi? E pa oćeš..! 0.7% ! Borko 0.7! Borko je predstavnik mrske mi levice, samo u politici da se razumemo, inace levom šutiram kao Kolarov, a i sin i ćerka mi pišu levom; Ja probao, al’ ne umem. Da doživljaj bude potpun i tašta mi piše levom, a kuva k’o da ima sve leve ovog sveta. Najbolje: Majko – izvini.

Na Borkovo “Idemo” Đole Đogani je još 90-ih rekao „Idemo na Mars, idemo na Mars!” Vodio bi Đole Borka i na Mesec al’ je pun: Pun mesec nad Beogradom.

Pre nego li su vukodlaci počelu da grizu, SPS je nastupio pod rednim brojem 3 sa sloganom “Služimo narodu”. Izostala Miljacka. I ona služi narodu. Nekom drugom, doduše. Kome je poslužio kofer? Samsonite? Banana je poslužila za povraćaj energije, kao kod tenisera.

DS je uzviknuo “Živeti normalno, živeti sad”… Jok, živeti nenormalno i živeti u prošlosti ružnoj i budućnosti neizvesnoj. Pajtić konačno treba da izađe iz teretane, skine majicu, obuče triko, navuče peraja i gumenu kapu i sazove članstvo. Ne da se odliju k’o gro mozgova nego da se stisnu pa otisnu! U vodu! Daleko je obala, evidentno.

Dveri i DSS – „Sreća za Srbiju“. Sreća, sreća, radost. „…Jer sreća je lepa samo dok se čeka dok od sebe samo nagoveštaj da…“ znala je pametna pesnikinja. Sanda Rašković kao da nije. Al’ opet, ondulirana kao tek oslobođena roja papilotni ufurala u Parlament! Kao asistent Dejvida Kopefilda. Njenog asistenta iz Dveri, Boška nasmejanog (gratis pasulj u skupštinskom restoranu, yeeeah!) mogu da stave taman u onaj drveni sarkofag pa da ga tako tranžiraju onom gistro testerom, uzalud. Mala je to žrtva za Srbija u statusu u kakvom je.

Aca Šapić… „Mi nemamo svijetlo oružje, al imamo srce u junaka“. Gangula ih jedini razvalio! Ali on se školovao u Nambiji i onda, ne mogu da mu uđu u sistem! Gangula se pozvao na stihove iz epske pesme Vladike Rada koji je živeo u nekom poštenijem vremenu, u kom se vrednovala vrlina! A ovo je vreme uzdizanja mana. Pokazao i izborni rezultat. Gangula naučno dokazao da je Srbija Cile?! Onaj Cikotić iz kladionice „Kad porastem biću kengur“ kog Gangula nabija, nabada, kakogod.

No, naprednjaci će da nabijaju, iz svih pozicija, još jedan kvartal, a vi ostali na „stend baj“ ima da bidnete! Da se izređaju ovi prvo.

Ipak, „najjači” slogan su furali Boris Čeda i Čvorak! Oooops, Čanak… “Mazo šta mi radiš pa me mučiš danima ..” peva Čanak, ooops Čvorak, a prate ga dva prateća vokala, ženska. I kad videh Čedu snebivenog u frci jel’ preš’o cenzus ili nije, setim se 90ih i njega kako duva, na čelu kolone, u pištaljku.

Bazali oni, jednom tako, Dušanovom. Ja naslonjen na vrata lokala, gazda, plaćao uredno porez i dažbine nekom iz obitelji dinarida Danice Drašković koja tad beše uzjahala opštinu Stari grad. A vidi danas!? “Poskliznuo se” Čeda na izborima, al i dalje bizMismen! A ja? Kod Draže u vojsci! Baš sam neki. I neka sam.

Elem, bilo je napeto, Hičkokovski, al’ je pobedio SNS, na opšte iznenađenje. Realnost je da je region kvantna mehanika u kom je sve moguće, a da je Srbija u mulju iz kog je vadi samo konkretna politika lišena nemuštih eufemizama.

PROSVETLIO ME DRAŽA

A ja naivno mislio da tekst nije išao zbog malo kritike na račun DS-a, SNS-a, i naravno mnogo straha.

Da se žene plaši neko ko nosi Đeneralovo ime!? Bruka! Koje žene? Pa goropadne Danice Drašković.

A ako grešim, pa ako neko zna odgovor, nek mi odgonetnte. Neko pametniji od mene a pošteniji od Draže.

Dakle, nagradno pitanje glasi: Zašto neovisni, slobodoljubivi, i naposve komercijalizovani Draža nije objavio tekst koji ste pročitali?

1. Zbog Tadića?
2. Zbog Čede?
3. Zbog Čvorka? Ooooops, Čanka?
4. Zbog Danice Drašković?
5. Zbog, moguće, ambasadorskog mesta u nekoj od narednih podela?
6. Zbog sublimiranog straha od svih navedenih, pa i Gangule?
7. Zbog statusa „spavač“? Bot, na platnom spisku SNS-a?
8. Zbog sebe, i straha od eventualnog izmicanja korita?

Za nagradu se obratite Draži. Da li će održati reč – ne mogu da garantujem…

I pored najbolje volje, poučen vlastitim iskustvom, dela su ta koja govore.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Gost Kolumnista

Gost kolumnista ponekad ima biografiju. A ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša kako hoće. Gost kolumnista svoju sliku čuva za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top