Početna / Front Page Slide Show / Čučković. Nova merna jedinica za šlihtanje
Čučković. Nova merna jedinica za šlihtanje

Čučković. Nova merna jedinica za šlihtanje

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Oh, kako sam se prevario kada sam mislio da nikada niko neće nadmašiti šlihtanje Zorana Babića, nekadašnjeg šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, prema Velikom Vođi… Sećate se? 

Tih dana su se svi naprednjaci gotovo ljubomorno divili Babiću koji je iskazivao „fizičko, mentalno i na svaki drugi način“ divljenje Velikom Vođi. Uvedena je čak i interna jedinica mere divljenja! Jedan Babić po kubnom rektalnom centimetru funkcionera… 

Mi koji mislimo svojom glavom, a ne partijskom knjižicom smo se najpre smejali. A onda gorko plakali. Jer nam je vazduplohovac i inženjer iz Vrnjačke Banje, zapravo, dokazao ono što nam je sve vreme bilo pred očima: Napredovati možeš samo ako se ulizuješ. Šlihtaš. Svuda. A naročito u Naprednoj stranci.

U novijoj istoriji Srbije (konstrukciji koju naprednjaci obožavaju da upotrebe, iako je potpuno besmislena), šlihtanje je model ponašanja. Model dokazivanja ispravnosti. Model iskazivanja lojalnosti. Model pokazivanja odanosti visokim funkcionerima.

I tom šlihtanju pribegavaju ne samo „jadni“ „obični“ „ucenjeni“ članovi (koje ni na koji način ne žalim), nego i oni koji imaju ozbiljne funkcije.

Jedan od onih koji obožava da se šlihta je nekadašnji odlikaš Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Miroslav Čučković. Bivši član G17+ odnosno URS-a, koji je posle poplava u Obrenovcu 2015. prešao u SNS „jer ga je  u tabor naprednjaka privukla jaka državna politika, borba protiv korupcije i kriminala“, a nikako strah da će ga smeniti sa čela opštine Obrenovac zbog propusta u odbrani od poplava.

E, a kad pređete, kad u kolo uđete, morate da se šlihtate. Morate da se busate u grudi napredne. Morate da dokazujete da ste veći naprednjak od naprednjaka, da ste „veći katolik od pape“.

Sve to neumorno radi Čučkoviću sine. Na Tviteru, gde je inače aktivan. A predmet odbrane bio je „doktor“ Nebojša (iz Beograda). 

„Da ne mislite gospodo iz opozicije da su stvari otišle predaleko?! Svakodnevne laži dopunjene ovim monstruoznim poređenjima su za svaku osudu. Normalna i pristojna, demokratska evropska Srbija vam to neće dozvoliti i pokazaće vam na izborima, ma kad bili, da ovakve stvari ne prolaze.

Kada sam pročitao njegov tvit, pomislio sam da je u pitanju podmetačina. Da neko ko je završio ETF ne može ipak da bude ovoliko glup. Dobro, neobavešten. Pomislio sam, poznavajući moje prijatelje iz Gimnazije, koji su završili ETF, da je poznavanje humorističkih serija normalna stvar, baš kao i čitanje Alana Forda.

Ali… Onda sam shvatio da između Čučkovića i Babića suštinski nema razlike.

„Dragi“ moj, neobavešteni Čučkoviću:

U poslednje vreme naprednjaci stalno govore o demokratiji i pristojnosti. Malo me podseća to na onu narodnu „Ko o čemu…“

Jer, da se ne lažemo: Takve poruke dolaze iz kabineta čoveka koji je govorio (ako sve drugo izuzmemo) da će za jednog mrtvog Srbina ubiti 100 Muslimana. A to je daleko od demokratije i pristojnosti. Takve poruke dolaze iz kabineta čoveka koji je govorio da je „čitava Srbija sigurna kuća za Ratka Mladića“. Čoveka koji je zajedno sa Tomislavom Nikolićem nazdravljao kad je Zoran Đinđić likvidiran. Takve poruke dolaze iz kabineta čoveka koji je plakao kada je Vojislav Šešelj otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. Čoveka koji je bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića.

Nego – da se vratimo na sporni tvit, Čučkoviću: 

1) Moram ti reći da je na montiranoj „kombo“ fotografiji (kolažu, ako ti je lakše) uz lik „doktora“ Nebojše (iz Beograda), koji je vršilac dužnosti poslova ministra unutrašnjih poslova, postavljen lik poznatog britanskog glumca Tonija Robinsona, koji je glumio lik Boldrika u seriji Crna Guja (Black Adder) sa Rouvenom Etkinsonom u naslovnoj ulozi. Dakle – šta je tu „monstruozno poređenje“?

2) Ako ti se nekim slučajem na slici (levo) pričinilo da vidiš visokog zvaničnika Hitlerove NSDAP, ili pak sa šefom Hitlerovog Gestapoa, opet si pokazao da si neobavešten. Pre svega, „doktor“ Nebojša (iz Beograda) ne liči ni na jednog zvaničnika nacističke partije. A ako ti se učinilo da umesto Boldrika vidiš Hajnriha Himlera ili Jozefa Gebelsa, onda imaš problem sa kognitivnom inteligencijom.

3) Istina, postoji zvaničnik u Srpskoj naprednoj stranci koji liči (dobro, da pošteno kažemo: podseća) na Jozefa Gebelsa. Ali to svakako nije „doktor“ Nebojša (iz Beograda). Pomoći ću ti: I ovaj je doktor nauka. Nešto malo manje sumnjiv nego Nebojša (iz Beograda).

4) Propade ti šliht, čoveče. 

5) U jednom si u pravu, Čučkoviću. Slažemo se. Pristojna, demokratska, evropska Srbija (mada ne mora nužno da bude evropska) vam neće dozvoliti i pokazaće vam da ovakve stvari ne prolaze. A kad kažem „ovakve stvari“ pre svega mislim na gebelsovske laži. I još mnogo toga. Ali, o tom potom.

U međuvremenu, da ti javim: Postao si jedinica za šlihtanje. 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

5 komentara

  1. A nije čak glumio ni nemačkog vojnika 😊
    Od sad ću i poljski klozet početi da zovem čučkovac 😎

  2. Teško je među njima odrediti ko je najveća šlihtara.

  3. Sead Pramenkovic

    Градација глупости – глуп, глупљи, чУЧКовић…..

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top