Početna / Front Page Slide Show / Briselski štrajk po Vaskrsu
Briselski štrajk po Vaskrsu

Briselski štrajk po Vaskrsu

PIŠE: Aleksandar Bećić

Eto, lepo ja vama govorim da ne treba da idemo u EU! Lepo govorim da je i tamo kriza, a vi mi ne verujete! Eto, posle Prvog maja stigao je i zvaničan podatak! Pa razmislite! Treba li nama ta EU! Zamislite samo, i kod njih štrajkuju, bednici nezahvalni! I to zašto? Zbog reformi! Kakvih? Nehumanih, kapitalističkih, otimačkih… Tako bar kažu ovi iz Sindikata. I to ne Beogradskog.
Zamislite, jadnicima koji rade u Savetu EU se radna nedelja povećava na čak 40 sati (do sad su radili 2,5 časova manje).  Povećava im se i starosna granica za odlazak u penziju! Do sad su mogli sa 63 godine, a od sad će morati da ljušte još četiri dodatne godine! I zamislite, ta Evropska unija će jadnim službenicima da smanji povišice plate, a poveća penzione doprinose!
Naravno, u Briselu imaju ozbiljne sindikate! I u Briselu ti sindikati ističu da su reforme – „smrtna kazna za sve službenike“. I zato će da krenu u štrajk (doduše jednodnevni) u kom će učestvovati 23.600 službenika! I to u utorak! Valjda dok i oni proslave Vaskrs.
Ne, ja stvarno razumem te jadne službenike u Briselu: plata jednog starijeg službenika Evropske unije koji se nalazi na poziciji referenta sektora je svega 16.300 evra. Bruto, doduše. Pa šta sa tim čovek može da kupi?
Strašno! Pa taj jadni stariji referent sektora, takoreći Pera Pisar iz Administrativnog odeljenja (dobro, malo važniji faktor: recimo kao Dimitrije Mita Pantić iz Tesne kože),  zarađuje skoro kao ona omražena Angela Merkel. Ma onoj Angeli bi prosečan Srbin ukinuo bilo kakvu zaradu, a Pantiću bi, naravno, drastično povećao: zbog Šojića, pre svega.
Ma, kad bi ovi u Briselu čuli koliko smo mi za reforme, odmah bi nas primili! Kakvi pregovori! Kakvi uslovi! Kakvi sporazumi! Odmah! Preko reda! Ma mi ne znamo za štrajk, bre! To smo dokazali pre dva dana. Dokazaćemo i opet, ako treba!
Plašim se samo da će državni službenici beogradski na raznim nivoima čuti kako se u Briselu sprovodi paket reformi, zbog kog službenici Saveta Evropske unije imaju nameru da stupe u štrajk! Kažem, plašim se da će čuti pa će pohrliti u taj belgijski grad… A šta će onda razni sekretarijati i ministarstva? Šta će bez njih naši šalteri prazni?
Nemojte, braćo administrativni radnici, kretati put Brisela! Ostajte ovde! Sunce tuđeg neba neće vas grejati ko što ovo greje! Gorki su tamo zalogaji hleba gde svoga nema i gde brata nije… Čekaj čekaj… Ah, da! Ovo nisu moje reči. To je neki Šantić davno napisao. Valjda. Tako nekako. U svakom slučaju, braćo i sestre službenici! Ne odlazite tamo! Šta je briselskih 16.300 evra spram prosečnih 35.000? Dinara? Da li ste normalni da idete tamo gde u penziju odlazite sa 67 godina? Pa u Srbiji možete uz neku vezu da to obavite i sa 54 godine. Dobro, biće razlika na penzionom čeku, ali, ako gledamo cifru, opet ćete vi imati više. Sad, dinara ili evra – ko da je to važno. I na kraju: ko da radi osam sati, braćo i sestre službenici? Ko da vam uskrati odlazak na kratkotrajni šoping u blizini? Ili kvar na računarskoj mreži zbog koje nemožete da izdate tamo neku potvrdu? Aman! Ostajte ovde!
Auh, možda službenici briselski dođu na naše šaltere. Pa kad počnu da nam frkću na EU način, kad počnu da nas popreko i revnosno gledaju, kad krenu da nam ukazuju na to da nam fali još jedan papir… Strašno!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top