Početna / Front Page Slide Show / Brigo moja nepotrebna
Brigo moja nepotrebna

Brigo moja nepotrebna

 PIŠE: Magdalena Ivanović

Iako je prošlo petnaestak dana, još uvek mi odzvanjaju u glavi reči mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija “one u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”. Za razliku od njega za koga su Srpkinje “majke čedomorke”, Patrijarh Irinej je pokušao da ublaži ulogu žena, dodelivši nam “dužnost” da rađamo. “Dužni smo da obnovimo naš narod, i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po božijem blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali”.

Prethodnih dana mnogi su se bavili analizama, reakcijama, odgovorima i raznoraznim porukama crkvenim velikodostojnicima, kao i akterima naše vlasti povodom ovih njihovih izjava, kao i odbranom žena i opravdanjima zašto ne rađaju ili abortiraju. Ja ću se osvrnuti na nešto o čemu se nije govorilo – na prava i dužnosti pomenutih, a i svih ostalih “dušebrižnika”.

Ni u božijim, ni crkvenim zapovestima, kao i u glavnim hrišćanskim vrlinama, ne stoji da je dužnost žena da rađaju decu. Ne želim da budem pogrešno shvaćena, jer sam i sama žena, od preko 30 godina, ili ona kategorija koja “zbog komfora ne želi da ima decu”, kako je svojevremeno izjavljivala Slavica Đukić Dejanović. Naravno da želim da imam decu, kao što želi i većina Srpkinja, ali ne želim da mi bilo ko to nameće kao dužnost koju treba da ispunim, a još manje da me upoređuju sa raznim zločincima! Takođe, vernik sam i, slobodno možete da me osuđujete, ali ne vezujem veru ni za Patrijarha, niti pomenutog Amfilohija, popove ili ostale crkvene delatnike, a još manje za ono što oni daju sebi za pravo da pričaju i rade u ime vere.

Jedna od deset Božijih zapovesti (druga po redu) je “ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti”. Poštovana gospodo crkveni velikodostojnici, da li se i koliko vi pridržavate ove zapovesti? Zašto to ne pokažete na svom primeru i propovedate narodu, umesto što nam namećete raznorazne izmišljene dužnosti, zajedno sa svojim “idolom” kome treba da služimo i klanjamo mu se? Posavetujte ga i da odmori malo i ne radi sedam dana po 24 sata dnevno jer je, i jedna od Božijih zapovesti “šest dana radi i svrši sve poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu”. Takođe, kao dužnosti i narodu i onima koji vladaju njima, propovedajte i zapovesti “ne ubij, ne kradi, ne čini preljube, ne poželi ništa što je tuđe”! Ne zaboravite i na glavne hrišćanske vrline, među kojima su: smernost, darežljivost, moralna čistota, milosrđe, uzdržljivost, trpeljivost, a nasuprot njima i glavne (smrtne) grehe: gordost, razvrat, blud, gnev, zavist, neumerenost u jelu i piću. Sa naglaskom bih dodala i neumerenost u raskošnom i raskalašnom životu svojstvenim velikom broju crkvenih velikodostojnika, i, naravno, vladajućoj bolumenti.

Da li bi neko od vas mogao na svom primeru da pokaže sve navedeno, kao i da na to ukazujete svakodnevno, a ne da optužujete majke da su pobile svoju decu i upoređujete ih sa najvećim zločincima u istoriji čovečanstva? I, ne, nije dužnost žena da rađaju decu, dužnosti su sve gore navedeno svakoga od nas, uključujući na prvom mestu Vas koji to zastupate, kao i onih koji su na vlasti.

Želja žene, u ovom slučaju Srpkinje, pošto se o njima govori, je da rodi dete/decu i niko od vas ne zna kroz šta sve one prolaze kako bi to ostvarile i svoju decu odgajile, vaspitale i izvele na pravi put, ako uopšte i postoji u ovoj zemlji.

Mi ćemo se pridržavati božijih i crkvenih zapovesti, sa posebnim “naglaskom” na one da “sveštena lica treba poštovati i moliti se Bogu za one koji su na vlasti” (mada su ovo samo crkvene),  a Vi radite svoj posao i omogućite nam uslove da se ostvarimo kao majke i da naša deca odrastaju i žive uz nas!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Magdalena Ivanović

Rođena je 1985. godine u Gornjem Milanovcu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, na kom upravo završava i master studije novinarstva. Pre nego što je zaplovila u novinarske vode, radila je kao PR. Novinarsko iskustvo započela je u UNS-u (radeći na projektu privatizacije medija), a nastavila na RTS–u u redakciji Beogradskog programa. Pored toga, sarađivala je sa pojedinim portalima. Trenutno je saradnik „Kolumniste“.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top