Početna / Front Page Slide Show / BIA, snajka, BIA
BIA, snajka, BIA

BIA, snajka, BIA

PIŠE: Aleksandar Bećić

Zašto ovaj tekst počinjem imenom naše bezbednosne agencije (BIA)? Zar nemam pametnija posla? Zar nije opet nešto Vučić izvalio, zar se opet negde nismo osramotili? Iznenadiću vas: Ne. Nešto je sasvim drugo u pitanju. Šta mislite, šta je najbolje biti u Srbiji? 

Odmah da vam kažem: nije najbolje da budeš Vučić. Tu poziciju ljubomorno drži sam Vučić i nema nameru da je se odrekne. U ovoj Srbiji nije čak najbolje ni da budeš Ana Brnabić. Jer, zamislite, na kraju krajeva, da svake večeri (po ko zna koji put) morate da pozovete onaj samo vama poznati broj i pitate „Šefe, mogu li sad da spavam“? Ne. O Dačiću i ostalim podguznim muvama iz SNS, SPS, JS, LS, SDP i ostalih stranaka (čuj, stranaka) da ne govorim. Ma, da ne govorim čak ni o Stefanoviću i Julinima!

U SRBIJI JE NAJBOLJE DA BUDEŠ BATA

Znate vi koji Bata. Onaj što je „izdržao svoju kaznu“. Onaj što godinu i po dana nije imao nikakvu funkciju. Onaj što ga Veliki Vođa nije dao, pa ga je potom pustio niz vodu zbog banalne stvari. Onaj što je smenjen sa mesta ministra vojnog zbog idiotske seksističke zamerke, a ne zbog pada helikoptera i gubitka sedam života.

E, taj Bata. Bog Otac Bezbednosno informativne agencije.

Ne, stvarno, dok se vi preganjate oko toga ko je veći izdajnik, ko je više krao, da li ste svesni da su nam naprednjaci opet zamazali oči onim saopštenjem o Saši Jankoviću koji se „razotkrio“ i koji bi „prvo da ubije Vučića a onda da mu piša po grobu“ (molim, u pitanju je citat sa sajta SNS – vidi fotografiju s desne strane).

BOG I BATINA

U proceduru Skupštine Srbije stigao je dokument pod nazivom „Izmene i dopune Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji“, koje je pripremila Vlada Srbije, a koje će biti usvojene po hitnom postupku. Naravno. Kako drugačije? Sve što je potrebno za održanje Velikog Vođe i njegove kamarile na vlasti mora biti usvojeno po hitnom postupku.  Tako će Bata Gašić postati apsolutni bog Srbije, naša verzija Džej Edgara Huvera: Moći će da radi šta hoće. Kad hoće. Kako hoće. Jer, BIA snajka, BIA.

Ukratko: Ako ne usvojimo po hitnom postupku izmene zakona, kako navodi Blic, bila bi „dovedena u pitanja mogućnost Agencije da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije. To bi, moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih prava i sloboda“.

Sad vam je lakše, zar ne? Bata Gašić brine o vašoj bezbednosti (zajedno sa Nebojšom „doktorom“ Stefanovićem i Aleksandrima Julinima) i o zaštiti vaših prava i sloboda.

A ako usvojimo u Skupštini Srbije izmene i dopune već pomenutog zakona, onda će Bata Gašić moći da:

Organizuje i sistematizuje službu po svom nahođenju. (Što samo po sebi otvara vrata za neviđeni nepotizam i zloupotrebe u okviru instituta).

Zapošljava nove pripadnike BIA (Eto veselja za botovsku družinu, otvaraju se nova radna mesta, što za vas, što za snaju, što za šurnjaju).

Određuje zvanja, pozicije, dužnosti pripadnika BIA. (Za šta je Bata apsolutno „kvalifikovan“)

Donosi odluku o visini primanja pripadnika BIA. (Dakle, botovi, ako dobijete posao u BIA, zna se: 20% za stranku vam ne gine).

Naročito je smešno što će keramičar da određuje posebnim aktom „postupak, program i način pohađanja stručne obuke pripadnika BIA“.

E, SAD, DRAGI MOJI

Sad se lepo setite bajki koje vam je Vučić pričao kako smo stabilni, kako smo raj za investitore, kako će Beograd na vodi doneti 30.000 novih radnih mesta. Setite se kako vam je obećao bolji život. Kako je rekao da će plate do kraja 2016 biti 440 evra, a do kraja 2017 sitnih 500. Onda se setite kako se ponaša Nebojša „doktor“ Stefanović kada se završi neka policijska akcija i kada je već presudio stotinama. Setite se kako vam čovek koji je nesposoban za vojsku (verujem da nisu bili u pitanju ravni tabani, niti oči, već nešto mnogo, mnogo ozbiljnije) vodi odbranu zemlje. Setite se kako nijedan tajkun u ovoj zemlji nije osuđen. Setite se koliko ste puta pročitali da idemo u rat u protekle dve godine sa „Šiptarima“ i „ustašama“. Setite se kako zvuči rečnik „gradonačelnika“ Subotice. Razmislite dobro o saopštenju koje je objavljeno na sajtu Srpske napredne stranke. Otvorite svoj frižider. Otvorite svoj novčanik. Pročitajte ponovo ovaj tekst. Ako vam je dobro, onda… Laku noć. A ako nije – odlučite se uz koga ćete. Pa u borbu. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Ja sam od 90. stalno u borbi za bolji život,a on nam nažalost postaje sve gori.Ipak ne gubim nadu,valjda će i nama jednom da svane.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top