Početna / Front Page Slide Show / Banda. To ste vi
Banda. To ste vi

Banda. To ste vi

PIŠE: Aleksandar Bećić
Ja bih, za početak, dame i gospodo naprednjaci, da mi objasnite zašto Guverner(ka) Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković prijavljuje Agenciji za borbu protiv korupcije platu od 551.047 dinara, a prima 679.174 dinara. I to se navodi na stranici njene „firme“, koja je zadužena za stabilnost naše valute.
jorgovanka 2012Onda bih da mi, gospodo iz vlade, objasnite kakvu to „jednaku šansu za svoje dete“ (što je legitimno) Jorgovanka Tabaković traži? Njena kćerka je doktor stomatologije? Lepo. Pa kako to onda baš njeno dete na konkursu bude primljeno da radi u RFZO, i kako to da RFZO, koje nema para da pošalje malu Unu ili malu Lanu na lečenje, ima para da službenim vozilom šalje njeno dete (i drugu decu) na stručno usavršavanje, a raznorazni studenti master i doktorskih studija idu autobusima, vozovima, stopiraju?
Kako sme gospođa Jorgovanka Tabaković da preti kako će tužiti medije koji su objavili da se njena kćerka vozika službenim kolima? Da li je to ta napredna Srbija koju nam obećavate?
Potom bih, gospodo socijalisti, da mi objasnite kakve to genijalne poslove vodi Dušan Bajatović pa prima desetine hiljada evra mesečno na konto svog stručnog rada? Čovek je stručnjak? Sjajno! Na pravom mestu vodi prave poslove? Fantastično!
A da vas pitam zašto onda angažuje radnike preko raznoraznih omladinskih i studentskih zadruga da obezbeđuju objekte NIS-a i toče gorivo na pumpama? Zar to ne može da radi tako što će radnike da prima preko biroa?
Da li ste, gospodo (jer drugovi definitivno niste) socijalisti proverili realnu imovinsku kartu Bajatovićevu, jer ovo što piše je smešno u odnosu na ono što isti zaista ima?
Da li ste, gospodo socijalisti, pitali svog koalicionog partnera i prvog čoveka PUPS-a Krkobabića seniora dokle će da prima i platu i penziju? Da li ste se pitali kako će narod da reaguje na to što je dinastija Krkobabić zbrinula ne samo srednjeg člana klana, nego i onog najmlađeg, koji je, eto, ekspert baš kao što je i Jorgovankina kćerka pa radi u budžetskoj ustanovi?
Po čemu se, bre, razlikuju vaši stomaci od naših?
Vama bih, gospodo socijalisti, postavio i pitanje zbog čega se gospodin bivši volonter ministar obrazovanja i profesor na Megatrendu, još uvek vozi službenim vozilom marke audi koje pripada državnim organima? Registarski broj je poznat redakciji „Kolumniste“. Potom bih vas pitao zašto (kad već govorimo o Megatrendu) Mića Megatrend nije vratio vladi „blinkere“ koje ima na svom blindiranom vozilu?
Pitao bih vas, gospodo na vlasti (bez obzira na stranku) kakve je to neodložne sastanke imao Miroslav Mišković, pa ste dozvolili da mu se vrati pasoš i odobri putovanje u London? Šta se – otisnuo na put sa nanognicom?
Šta bi od one borbe protiv korupcije? Šta bi od zaustavljanja zapošljavanja stranačkih kadrova? Šta bi od ukidanja agencija za raznorazna istraživanja ruda i gubljenje vremena? Šta se desilo sa kancelarijom za brze odgovore naroda koju pravite evo već ravno osamnaest meseci? Pitaću vas, naprednjaci, šta bi od onog obećanja koje je kao mantru izgovarala Zorana Mihajlović da gas i struja neće poskupeti jer narod to ne može da izdrži? I ne samo da neće poskupeti, nego će i pojeftiniti?

Ako ovako nastavim, bojim se da ću roman napisati…

A NEKAD STE OBEĆAVALI
Kada ste bili u opoziciji prozivali ste bahate „demo(n)krate“. Sve one koji su svoje fotelje redovno podmazivali masnim platama. Sve one koji su svoje bankovne račune iz meseca u mesec pumpali bezobraznim primanjima. Iznosima koje ni danas obični radnici u Srbiji (ne u Beogradu, nego u Srbiji) ne mogu da zarade poštenim, krvavim, robovskim radom ni za godinu dana.
Plakali ste nad sudbinom naroda. Prozivali ste redovno baš bahatost tadašnjih guvernera NBS, a poslednjem ste prezime Šoškić promenili u Šuškić.
Govorili ste kako se bahate, lopovske „demokrate“ bogate na grbači naroda, kako rasprodaju sve ono što se može rasprodati, kako štancuju funkcije, nameštaju tendere, nabacuju poslove jedni drugima, kako imaju fantomske firme bez adrese i zaposlenih, kako nabavljaju falš diplome privatnih fakulteta.
Optuživali ste „demokrate“ kako izdaju otadžbinu, kako nas guraju u zle čeljusti neke tamo Evropske unije, demona nad demonima. Pljuvali ste na žuto-crvenu koaliciju koja će narod u grob oterati.
I mora se priznati, bili ste u pravu. Sve su to oni, iz žuto-crvene koalicije (uz primesu čudne grupe građana zvane G17+) radili. Dovoljno je pogledati šta sve imaju razni Vlahovići, Đelići, Đilasi, kako su se na kičmi običnog građanina, radnika, obogatile tajkunske mecene „demokratske“ stranke i njenih podguznih muva.

A ONDA STE KRENULI U ŠTRAJKOVE
Krenuli ste da rušite vlast. Legitimno. Radili ste to, mora se priznati, majstorski. „By the book“, što bi rekli oni koji su vas tome podučavali. Po knjizi. A savetnici koji su sa vama radili su bili iskusni u obaranju vlasti, zar ne?

„Demokrate“ su se jedno vreme sprdale sa vašim stiropor – štrajkom, u kombinaciji sa štrajkom glađu. Ali, tako je to kad ste uljuljkani i opijeni na vlasti, kada vas svi tapšu, govore kako ste lepi pametni i uspešni, sposobni. U stvari, samo čekaju da se ogrebu o neku kintu od vlasti, o neki poslić, tender, preporuku… Razumem i „demokrate“. Ko da razmišlja o padu rejtinga stranke, kada ga iza ćoška čeka novi posao, novo milionče u saradnji sa nekim ne nužno koalicionim partnerom.
Nisu slušale „demokrate“ ni ono što se po kuloarima ambasada govori. A govorilo se uglavnom da su „demokrate“ „grupa obrazovanih političara i biznismena koja mnogo obećava, a ništa ne ispunjava“. Osim svojih džepova, naravno.

PA JE DOŠLA PREDIZBORNA KAMPANJA
I tada su „demokrate“ bile ohole, uobražene, samouverene, naručivali su istraživanja javnog mnjenja od svojih poslovnih partnera, a oni su fingirali rezultate na najneverovatnije načine. I sam Gebels bi im, da je živ, skinuo kapu na količini lažiranja.
Nisu shvatile „demokrate“ ni da su im dojučerašnji saradnici, a tada već vaši savetnici podmetnuli kukavičje jaje po imenu beli listići. Bili su bezobrazni. Bolelo ih je dupe što je tamo neko Srbima preko društvenih mreža posejao ideju da na izborima treba kazniti vlast. Pa makar i naprednjaci došli na vlast. Bilo ko.
A vi? Vi ste obećavali. Sve ono što narodu treba. Posao za svakoga, investicije koje će preplaviti zemlju, bolji život za običnog čoveka, odgovornu vladu. Obećali ste u ministarskim foteljama ljude koji će raditi po 24 sata dnevno 365 dana u godini samo da bi nam bilo bolje. Obećali ste ljude koji misle. Obećali ste čistu Srbiju.

Govorili ste nam kako za vas treba glasati zato što od vas nema boljih. Zato što ćete vi dovesti stručnjake na prava mesta i preporoditi nas u roku od „šta bi“. Rekli ste nam kako ćete vi promeniti sliku Srbije, kako ćete u ovu zemlju dovesti nove, prave investicije, koje će od otadžbine preko noći napraviti meku za investitore. Pljuvali ste po „demokratama“ koji su nametima zagorčali život svima onima koji bi da ulažu u našu privredu.
U suštini, proglasili ste se spasiocima sveopšteg stanja, svecima uz koje će Srbija da krene napred. I nigde drugo.
Svi su poverovali da je to „napred“ zapravo „napred, u svetlu budućnost“.
Niko nije ni pomislio da ćete nas povesti napred, ka ambisu.

DOĐOSTE NA VLAST
I najednom, kad ste došli na vlast pristali ste na koaliciju koju ste pre samo pet godina sami proglasili nezamislivom. Napraviste, kako su „demokrate“, šokirane zbog šamara na izborima, rekle „crveno-crnu koaliciju“. Prihvatiste i onoga koga ste iz skupštine javno slali u zatvor da vam bude dodatak na tortu.
Za našu zemlju ste spremili vladu kakvu i SAD mogu da požele. Vladu kakvu Evropa nema. Vladu koja svaki problem rešava odmah, sad, jednim potezom pera, baš kao što je to uradio nekadašnji demokrata, a sada naprednjak, Goran Knežević. Kad smo već kod te odluke, interesantno je kako je njemu trebalo samo dve sekunde da „reši“ problem sa aflatoksinom. A vi ćete da popravite ono što je on „rešio“ tek u aprilu sledeće godine. Svaka čast, efikasni ste.
Pričali ste narodu kako je nezamislivo teško, kako ste iznenađeni problemima. Pa ste se rekonstruisali i doveli nove eksperte. O jednom ste (Raduloviću) samo godinu dana pre toga govorili da je čovek koji je uvio u crno hiljade radnika. Pa ste ga postavili za ministra koji će se baviti baš radnicima.
Doveli ste i četiri stranca. Jednog (pardon, jednu) plaća EU. Ova trojica radili su besplatno prva tri meseca. Nismo baš videli rezultate njihovih „ranih radova“.
Doveli ste i neke šeike. Od njih vajde tek treba da bude, kažu.
Otvorili ste nam nacionalnu avio-kompaniju, ali ugovor još niko nije video. Skrivate taj ugovor o osnivanju Er Srbije kao što je Velja Ilić (vaš ministar, koji je 2007. rekao da je Toma Nikolić politička prošlost, a Vučić minorna osoba na stranačkoj sceni) krio ugovor o izgradnji autoputa. Avioni za kompaniju tek treba da dođu.
Otvorili ste nekoliko fabrika.
Zatvorili ste mnogo više.
Pohapsili ste neke direktore banaka. Neka ste. I treba.
Pohapsili ste i neke „demokrate“. Neka ste. I treba. Ko god je uvukao ruku u džep ovog naroda, treba da bude iza rešetaka.
Napravili ste i neku akciju Grom. Kažete da vam je Evropa čestitala na njoj. Lepo. Ali, objektivno, ta akcija je predmet sveopšte sprdnje u narodu: pa zamislite kako sam se ja osećao kad sam došao na prvu jutarnju kafu u jedan kafić i rekao konobaru „danas će biti hapšenja“, a on mi odgovara „e, moj komšija, pa ja to znam od juče popodne“. Kako sam se osećao kada sam čuo da je u opštini u kojoj živim pao jedan diler? Kako se narod osećao kada je čuo da su sudije iz zatvora pustile jedinog uhapšenog lazarevačkog dilera? Nezavisno sudstvo, kažete? 
Hapsili ste. Nije da niste. Ali tajkune, tajkune nikako da za gušu uhvatite. 

ZA KRAJ DA VAM KAŽEM
Isti ste kao oni koji su vladali Srbijom u proteklih pet godina: mnogo pričate, a malo radite. Osim onoga što izdiktira Brisel. Zato vas i hvale.
Vaši kadrovi se bahate i šire već godinu i po dana. Sam Aleksandar Vučić je rekao da su pojedini kadrovi njegove stranke pre dve godine dolazile da pozajme od njega 50 evra, a sada se voze u najskupljim džipovima.
Ako je tako Vučiću, onda predlažem da sedneš sa svojim glavnim koalicionim partnerom i napraviš akciju Zemljotres. Da protresete celu Srbiju.
Da smenite sve koji ne valjaju, a ne samo deset gradonačelnika i šest direktora ili obratno.
Šta kažete? Mnogo tražim?
Preveliki su ulozi u pitanju? E pa, dok to ne uradite, meni ostaje samo da kažem ono što piše u naslovu. Banda. To ste vi.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

11 komentara

 1. Vera Nastasovic

  Svaka reč je na mestu. Svima nam je muka od stila sjaši Kurta da uzjaši Murta! Treba da osnujemo udruženje besnih građana, pa da krenemo sa neokresanim motkama da se obračunavamo sa ovakvima….

 2. Bravo,Aleksandre!

 3. Sladjan Petrović

  Poštovana Gospodo a pre svih gospodine Beciću.
  Ovo(ovaj tekst,ili kako da ga nazovemo) nije više ni bacanje prašine u oči,ovo je direktno KAMENJEM u oči.
  Isticanje pojedinačnih (tvrdih)primera je prihvatljivo u postupku dokazivanja opšteg,sistemskog problema ili prlikom podnošenja Prijave,protiv konkretnog primera; u slučaju javnih reagovanja je nepristojno. i neprihvatljivo.
  Prozvana ličnost može biti uvredjena a oni kojima se obraćate mogu biti povredjeni.
  Ne sporim da postoji sistemski problem,ali ni kamenjem u oči,nemožete sprečiti da ga jasno vidimo i uz božiju pomoć sistemski rešimo.
  Vi gospodine Beciću ističete plate pojedinaca ,ukazujući na stranačku ili pojedinačnu samovolju;a neukazujete kako su doneti(progurani)Zakoni i Uredbe o tim platama,pa u okviru toga jasno i precizno KO SU i KOJOJ SOCIOLOŠKOJ STRUKTURI PRIPADAJU ?
  Dakle UNUTRAŠNJE NEPRIJATELJE prikrivate neargumentovanim činjenicama o STRANAČKOJ i LIČNOJ SAMOVOLJI.

  Namerno sam upotrebio ovaj termin UNUTRAŠNJI NEPRIJATELJ,s namerom da i Vas i čitaoce podsetim na KONCEPCIJU ONO I DSZ(Opšte narodna odbrana i Društvena samozaštita),ona je jasno definisala: Neoliberale,(strukture koje u svom nazivu imaju danas aktuelna imena i prezimena),tehno-menadžere i konkretne sekte ,koje u saradnji sa SPOLJNIM NEPRIJATELJIMA čine vrlo doktrinarno-destruktivne snage u BILOKOM DRUŠTVU-DRŽAVI .
  Aktuelnost tih,tada definisanih struktura, u sistemskom problemu raspada Jugoslavije i današnjice neosporiva je.
  Sam poziv na „ZEMLJTRES“ je akt destrukcije a ne akt jasnog i preciznog delovanja.
  Termin BANDIT primereniji je onome ko obmanjuje i poziva na destrukciju nego li nemoralnim pojedincima koji funkcionišu u po društvo destruktivnim Zakonskim okvirima.
  „NA MOJIM SE OČIMA, PAUČINA;NIKAD UHVATITI NEĆE I SRCE U KOROV ZARASTI“

  • Poštovani Slađane Petroviću,
   Govoriti na način na koji ste Vi govorili je neprihvatljivo. O pristojnosti ne bih komentarisao. To što će „prozvana ličnost“ biti uvređena nije moj problem. Verujem da je mnogo više onih običnih građana koji se osećaju uvređeni ponašanjem svih (i ponavljam: svih) funkcionera koji su na vlasti bili, jesu ili će tek biti.
   Sistemski problem ne treba da rešavam ja, gospodine Petroviću, već vlast ove zemlje. A ako vlast ove zemlje to neće da uradi, onda ja treba da pišem o tome. Nije mi – kako vi mislite – problem visina plate bilo kog funkcionera u ovoj zemlji. Problem mi je laganje naroda. Ako neko prijavljuje državnoj Agenciji za borbu protiv korupcije jednu platu, a prima iznos uvećan za 130.000 dinara, onda je to – laganje naroda. Onog kom ste se zaklinjali na socijalnu pravdu, boljitak, napredak…
   Ja prikrivam unutrašnje neprijatelje? Ta Vaša konstatacija ne može biti komentarisana. Jer – unutrašnje neprijatelje treba da otkriva – državni aparat. Baš kao i spoljne neprijatelje. Tako su nas barem učili u srednjoj školi, vojsci, a potom i na fakultetu. Ali, nigde i nikad me nisu učili kako izgleda kakve su to NEARGUMENTOVANE ČINJENICE?
   Da se vratim na poziv na „Zemljotres“. I to ste pogrešno protumačili. Nije to akt destrukcije nego poziv vlastima da uzdrmaju sopstvene redove koji se bahato ponašaju.
   Drago mi je da se paučina nikad neće nahvatati na Vašim očima.
   I da: prezime je Bećić, a ne Becić.

   • Sladjan Petrović

    Poštovani gospodine Bećiću
    Izvinjavam se zbog greške u vezi Vašeg cenjenog prezimena.
    U mom komentaru i stoji da spominjanje imena i prezimena nije sporno ako se DOKAZUJE sistemski problem,a ne da ga Vi nedaj Bože ,REŠAVATE.
    Na primer: osoba ta i ta prijavila platu tu itu,prema Zakonu o primanjima donetim od strane tog i tog organa na čelu sa tim i tim,kontrolu i nadzor izvršile osobe teite i td…
    Ovako prikazan problem ne podrazumeva prozivanje pojedine ličnosti niti ukazivanje na akt njene samovolje ,pa se iz činjenica vidi dali je u pitanju akt POVEZANIH LICA pa se vidi MOTIV i OSNOV povezivanja..odnosno dali su u pitanju BANDITI ili nešto drugo…
    Svestan sam nivoa Vašeg obrazovanja i značaja Vaših dela i dalje smatram da Naslov i sadržaj Vašeg(predmetnog)teksta nisu u skladu sa tim nivoom,i shodno tome dovodim u pitanje motiv za Vaše obraćanje javnosti.

    • Sladjan Petrović

     Банда (енгл. gang) је група делинквената (најчешће малолетника али и одраслих) која настаје спонтано (или организовано) ради вршења дела која су инкриминисана кривичним закоником. Има сопствена правила деловања, вођу, као и специфичне моралне норме што се подводи под појам поткултуре или контракултуре.
     Ганг је англосаксонски израз за групу појединаца који деле заједничке вредности, имају заједничке циљеве као и специфичну организацију и вођство. Често се оваква организација односи на малолетнике са асоцијалним циљевима односно делинквентним понашањем. У савременом смислу, као пежоративни израз, односи се и на друге групе са осећањем идентитета и заједничким циљевима који не морају бити асоцијални.[1]

     • @Sladjan Petrović Nije sve tako komplikovano u zivotu kako zvuce vasi komentari. Pokusajte sa manje analize bukvalno svake reci i analize necega sto je savrseno jasno. Ne treba psihoanalizirati nesto sto je i neskolovanom coveku jasno.

 4. На општенародну жалост, све у тексту је тачно. Да није тачно, значило би да нам је добро, да нисмо преварени…. жалосан обичан грађанин ове државе, ако се тако може назвати, пре ми личи на логор.

 5. Uz svo duzno postovanje na vase misljenje ali odakle vam ideja da su Beli Listici proizvod nekog internet segacenja i manipulacije. Naravno da cu da branim jer i dan danas stojim iza ucinjenog. Niti sam se lozio na Vesnu Pesic vec sam odlucio da je DOSTA! Glas je jedino najjace sto imamo i ja moj vise ne dam! Bilo manje ili vece zlo je na kraju samo ZLO.
  Glasacu kada budem iz srca verovao u neku politiku i samo tada. Vise me nece ucenjivati „mi smo lopovi al oni su jos veci pa ti vidi sta ces“.
  Slazem se naravno sa tekstom. Prevrteo sam sve to u svojoj glavi stotinu puta. Politicari su svesni da nece odgovarati vise za ni za sta! Nikakvu glupost koju kazu,lopovluk koji urade … narod ce to stojicki podneti pa jos i aplaudirati. Da javno izadju pred kamere i kazu „Ja sam ukrao 5 miliona evra,ajde cao“,ne bi bilo nista. Problem je stranacki fanatizam koji se kao metastazirani tumor prosirio na sve manje gradove,sela …

  • Poštovani Duci0167,
   uz svo dužno poštovanje, ali nisam napisao da su „Beli Listici proizvod nekog internet segacenja i manipulacije“. Naprotiv: napisao sam „Nisu shvatile „demokrate“ ni da su im dojučerašnji saradnici, a tada već vaši savetnici podmetnuli kukavičje jaje po imenu beli listići“.
   Ne kažem da je Vaša ideja (ako je bila Vaša, odnosno ako ste pokrenuli kampanju) na bilo koji način loša: naprotiv, smatram da je trebalo kazniti zlo. Ali, kao što su mnoge dobre ideje kasnije zloupotrebljene – tako je i Vaša.
   Apstinencija od izbora je mnogo bolja.
   Da je na izbore izišlo manje od 50 odsto birača (ili glasača) nijedan političar u Srbiji ne bi imao legitimitet da kaže kako je izabran narodnom voljom, već voljom manjinskog dela naroda.
   I, da: i ja ću glasati kada budem iz srca verovao u neku politiku i samo tada. Ni mene, kao ni Vas, neće ucenjivati sa „mi smo lopovi, ali oni su još veći, pa ti vidi šta ćeš“.
   Hvala što pratite Kolumnistu.

 6. Sladjan Petrović

  Poštovani Duci0167

  Nas ,školovane,učili su i ja se toga pridržavam,da je svaka reč bitna.
  A Vas neškolovane ,koji postajete pretsednici,koji“ imate šlifa“da pretstavljate Srbiju u političnim telima Evropske Unije i kojima je sve jasno …pozdravljam rečima TRPIM I NIJE MI TEŠKO:

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Social PopUP by SumoMe