Bananija

Bananija

PIŠE: Aleksandar Bećić

Mislio sam da Srbija nema šanse. Mislio sam da nam se crno piše. Mislio sam da je rekonstrukcija vlade Srbije farsa. Mislio sam da zemlja treba da promeni ime u Farsija. Ali, moram vam reći – smirio me moj imenjak. Posle njegovog tihog, autoritativnog, samouverenog obraćanja javnosti vaskolikoj – znam da će sve biti super u našoj zemlji. Naročito u ekonomskoj sferi.
Jer, nećemo živeti u pokrenutoj Srbiji, već u stranoj Srbiji. Pardon… Živećemo u Srbiji u kojoj će ministri i savetnici ministara biti – stranci. Zašto? Pa, zato što u ovoj zemlji, kaže moj imenjak, najpametniji među nama – nema kadrova! „…Već odavno, ovde se diplome uzimaju da bi se neko zaposlio u državnoj službi“, reče prvi potpredsednik vlade Srbije.
Hmmm… Da li se varam ako kažem da je baš pre neku nedelju na Megatrendu doktorirao Nebojša Stefanović? I to pored svih mogućih obaveza koje ima kao predsednik Skupštine Srbije? Zli će jezici reći da mu je to sredio ovaj smenjeni ministar volonter.
Da se vratimo mi tim strancima, koje Vučić priziva da dođu i ministruju u Vladi Bananije. Pardon: Srbije.
Osim mnogo puta pominjanog Dominika Strosa Kana (u daljem tekstu SDK – kad se već pominje oko finansija – da nam bude lakše da ga zapamtimo), Vučić razmišlja i o drugim strancima. Razmišlja, ali neće da nam kaže ko su. I ne zna kako će ih platiti. Kad bude znao, javiće nam.
Ja, doduše, ne znam na osnovu kog Zakona i Ustava ove zemlje može stranac da bude imenovan kao ministar. Bivša ministarka omladine i sporta Alisa Marić istina ima američki pasoš, ali ima i srpski. A nešto ne verujem da bi SDK sa ljubavlju prihvatio naš crveni.
Znate, zakletva koju ministri izgovaraju pred Narodnom skupštinom glasi „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.
Da li vi zaista verujete da bi ijedan stranac bio voljan da položi ovakvu zakletvu??? I izvinite na pitanju, ali o kojoj časti gospodina SDK govorimo? Onoj kojom napada sobarice po hotelima? Zaista, ako čovek dođe u Srbiju da ministruje, moraćemo da organizujemo obuku iz samoodbrane sobaricama po hotelima i službenicama u državnoj administraciji, da im se ne bi desio bliski susret SDK vrste. Predlažem stručnjacima za logistiku početni kurs iz Krav-mage. Čisto preventivno. Mada, kada su se srpski političari mogli da dožive zolika prosvetljenja (kao na primer Vučić po pitanju Zorana Đinđića), ne vidim zašto ne bi mogao i SDK?
Stvarno, vrlo me interesuje koje ćemo sve stručnjake belosvetske dobiti i po kojoj ceni? Hoće li i oni biti bivši zvaničnici MMF?
Da li je Vučić Premudri čuo da je jedna od članica EU (Mađarska) poručila ljudima iz te organizacije da napuste njihovu zemlju – jer nema potrebe da imaju svoju  kancelariju u Budimpešti? Biće da su mađarski stručnjaci i ministri isto završili fakultete u Srbiji. Biće da im je (sada već bivši) ministar volonter obrazovanja sredio diplome.
Hajde, dovedimo mi te eksperte na ministarska mesta. Prodajmo Telekom da bismo imali za njihove plate. Sve za Bananiju. Pardon, za Srbiju, u kojoj će se bolje živeti.
Do sledeće rekonstrukcije. U kojoj će valjda ipak neko reći da i ministarka „zdravlja“ u „vladi“ ove zemlje treba da ide. Samo da na njeno mesto ne dođe neko iz „Lekara bez granica“. Pu, pu, daleko bilo.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

  1. Vrhunac bahatosti s jedne strane & drhturenje voditelja na B92… #neprocenjivo

  2. Iako mi se Zokijev komentar sviđa, mislim da nije bila u pitanju bahatost, već pre samozaljubljenost u dobro izvežban način izražavanja koji su dugo brusili stručnjaci za nastupe u javnosti.
    Naravno, ima onih koji će mi skrenuti pažnju na to da je Aleksandar Vučić političar već dve decenije, i da je za to vreme mogao da nauči kako se nastupa,no ja bih ipak bio sklon da kažem da je u okviru te samozaljubljenosti došlo i do otuđenja od svoje glasačke a i partijske baze. Nije li istog dana Aleksandar Vučić ZAMOLIO (sic!) čitavo predsedništvo svoje stranke da se NE IDE NA IZBORE.
    O njegovom građenju imidža kao državotvornog i odgovornog političara pisaće se knjige i to ne kažem kao neko ko glasa za SNS, već kao neko ko sluša šta govore ljudi po autobusima i parkovima, prodavnicama i kafanama.

  3. Oh, pa to je sinoc ipak bila pokazna vezba „kako sam pametan I mocan 2013“. Ali, novinari, sedma silo, zbog onakvog nacina vodjenja emisije izgubili ste na rejtingu. Sto se tice Vaseg SDK zapazanja Becicu, duhovito, mora se priznati.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top