Početna / Front Page Slide Show / Bajka od 1001 reči o Skenderu Veličanstvenom
Bajka od 1001 reči o Skenderu Veličanstvenom

Bajka od 1001 reči o Skenderu Veličanstvenom

PIŠE: Aleksandar Bećić
U davna, pradavna vremena, u jednoj zemlji po imenu Srbistan, na brdovitom Balkanistanu, živeo je jedan šeik po imenu Skender Veličanstveni. Beše to, u mladim danima, nestašan šeik. A kako i da ne bude, kada mu je otac, Tomejman Silni, bio desna i leva ruka Šekija, Velikog kalifa.

SKENDEROVI ŠEJTANLUCI IZ MLADOSTI
Mogao je mladi šeik u to vreme da radi što mu je volja.  Istina, tada Skender Veličanstveni još nije bio Veličanstven, jer je tu diplomu morao da zaradi kod Velikog kalifa. A morao je i da se bori kako bi dostigao titulu šeika:
Želeo je ognjem i mačem Balkanistan da pokori. Hteo je svoj Srbistan na granice iz vremena Mušana Silnog da vrati…. Priželjkivao je barem na jedno more da iziđe…  Pretio je da će u hapsanu (što je bio inače naziv za zatvor) da pošalje jednog nevernika, Krađana Finansijskog… Čak mu je i odoru skrojio i na jednom vašaru je narodu pokazivao…
Tomejman Silni tapšao je Skendera, sina svog i govorio mu „Kad dođe vakat, biće od tebe kalif… A ako kalif ne budeš, šeik ćeš biti sigurno“.

UTICAJ HAG-ČARŠIJE NA STVARANJE NOVOG KALIFATA
Jednog dana, kalif Šeki rešio je, posle svih odgledanih bitaka, u boj da krene – protiv zulumćara svetskih neverničkih. I to u boj kakav niko još video nije: rešio je da se iz hapsane neverničke u Hag-čaršiji obračuna sa zlim sultanima Evropistana. Ispratio ga je tad Skender bin Tomejmanov. Ispratio ga je i Tomejman Silni. Ispratila je tada kalifa i nevernica Vjerica vještica, što je kletve na nevernike bacala. I mnogi drugi ispratiše kalifa, ali, to sad i nije toliko bitno.
Ispratiše kalifa, ispratiše, zoru prevariše.
A bogme, ubrzo potom i kalifa.
Dok se kalif o jadu svom zabavljao i Evropistanske kadije o zlu iz hapsane zajebavao, rešiše Tomejman Silni i Skender Veličanstveni da kalifat preuzmu.
Nije to bilo tako lako: ona Vjerica vještica, što je kletve na nevernike bacala, sunula je odmah fatvu protiv njih. Zato se Tomejman i Skender u drugu čaršiju preseliše i dvore svoje sagradiše.
Pozivahu oni druge kalifove podanike da kod njih u nove dvore pređu. Obećavahu im kule i gradove, funkcije i džipove, samo u novi kalifat da dođu. A podanici k0 podanici: pogledaše desno i videše kako se stari kalif u Hag-čaršiji nejak bori, pogledaše levo i videše kako su novi dvori blistavi i sjajni. I pređoše podanici. Pređoše takvom silinom preko Brankove ćuprije, da se čitava varoš tresla.

ONDA JE TOMEJMAN SILNI DOŠAO NA VLAST
Ni to nije lako išlo: šićardžije DEMONkratske dugo su sa crvenim pendrek-efendijom vlast branile nasred Belgradistana. Ali, kad se Tomejman Silni na gladovanje odluči, glavni šićardžija DEMONkratski odluči da divan raspusti i izbore raspiše.
Istorija kaže da se Bota (a tako se zvao glavni šićardžija DEMONkratski) u računu preračunao i da su ga razne sitne šićardžije glave koštale. On je mesto sultansko morao da prepusti Tomejmanu Silnom.
Nedugo zatim ispostavilo se i da je pendrek-efendija bolji u računanju od šićardžija DEMONkratskih, jer je on od sultana Tomejmana dobio zadatak da kalif od Srbistana bude.
A Skender? E, onda je Skender postao Veličanstveni. Sultan mu je dao da kalifatom njihovim upravlja.
„Skendere, sine, za početak ti je to dovoljno. Šeik da budeš i našim kalifatom da upravljaš dok te ja nadgledam“.

ŠEIK I ŠEIK, KO DVA BRATA ROĐENA
Skender Veličanstveni tad je poželeo da bude kalif umesto kalifa. Nije čudo: pendrek-efendija, koji je sad gordo nosio i titulu kalifa bio je nizak. A Skender – visok. Pendrek-efendija je imao manje podanika u svom ličnom kalifatu od Skendera Veličanstvenog. Pendrek-efendija je bio i pomalo sumnjiv, jer je i sa šićardžijama demonkratskim šurovao dok su vladali. A Skender… Eh… Suvišno je reći! Jedino što je pendrek-efendija bolje radio od Skendera Veličanstvenog bilo je pevanje. Ali, ko o jadu narodnom da se zabavlja? Ko da peva kada pesmi vreme nije? Valjalo je za sirotinju raju druge zabave smisliti.
Zato je Šeik Skender Veličanstveni doveo Šeika bin Zajeba.
A sirotinja raja se čudom čudila i životom divila.
Kako je samo bogat Šeik bin Zajeb… Toliko je bogat da može zlatom suvim da nas prekrije, a da mu iz džepa ne zafali!
Dajmo Šeiku bin Zajebu da gradi hotel! Dajmo da avio-kompaniju napravi! U svet da nas vodi! Dajmo kad ima, kad mu se može! On ima, al mu zub zlatni fali, valjda se zubara plaši. Ljudski je to, pa čak i za jednog šeika kakav je Šeik bin Zajeb! Eto mu i onaj nevernik, Krađan, što ga je Skender davno u hapsanu hteo ubaciti, onaj koji se kroz sve vlasti provlači. Samo nek nas zlatom obasipa! A naš šeik je sposoban… Eto i bin Zajeba je doveo… Toliko je sposoban naš Skender Veličanstveni da u svakoj kasabi, u svakoj varoši vlast osvaja. Njegov se kalifat mnogo proširio. A kalifat od pendrek-efendije se smanjio.

A NAŠ JE ŠEIK LEP
Mašala! Ma, toliko je lep naš Šeik Skender Veličanstveni, da sve hanume na kolena pred njim padaju. Ma šta hanume? Ko da je bitno je’l Hurem, Ksenija, Tanja ili Tamara? Harem u šeika veliki može biti!
Al’ kako je naš šeik moćan! Ma sneg pred njim staje kad on kreće raju iz kola zavejanih da vadi!
I ne gleda pri tom naš šeik dal’ su pravoverni ili oni drugi!
Naš šeik redom vadi! Decu prvo, žene potom a ostali – nek se snađu, tu je ptica s čeličnim krilima koju je šeik doveo da na sigurno prebaci nevoljnike!
Kažu nam ćate poslušničke iz raznih dnevnih avaza da pustimo da naš Skender postane kalif umesto kalifa. A onda će on sa Šeikom bin Zajebom od našeg kalifata čudo da napravi! Tada više, kažu ćate poslušničke, nikom bitno biti neće koliko hanuma u svom haremu ima. I da li se glavna – Hurem zove ili se još drži imena neverničkog: Tamara.
Ima, bre, sve da nam procveta! Gradove ćemo na vodi graditi! Po celom Srbistanu gasovode širiti! U fabrikama ćemo čipove i avionske delove praviti! Hećime i kadije ćemo najbolje imati! Sad će izbori za Divan i Vašar kalifatski. Spremite se.

OBJAŠNJENJE MANJE POZNATIH REČI I IZRAZA:
AVAZ – glas, vest
HANUMA – žena, supruga
HAPSANA – zatvor
HEĆIM – doktor (lekar)
KADIJA – sudija
SKENDER (ISKANDER) – Aleksandar

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

5 komentara

 1. Zoran Ostojic

  Sve, sve, ali tacno 1001 rec cistog zaj…vanja. Skidam kapu!

 2. Kanda ste se vi svi usrali od straha i bojite se Vučića.Ja još nisam čuo da jede živu decu,a ponaša se vrlo slično kao i ostali funkcioneri što su se do sada ponašali.Baš onako kako to većini ljudi u našoj zemlji odgovara.Naš narod voli čvrstu ruku voli da zna ko kosi a ko vodu nosi,a naročito voli ako neko ispunjava ono što obeća.Dali će ispunjavati obećano ostaje da se vidi.Ako slaže ili ne bude kadar obećano da ispuni, leteće ko bela lala.Tako se to kod nas rešava jer mi smo takvi,ili volem ili koljem.Nema sredine.Ja akceptiram većinu jer ne mogu da je menjam.Na glasanje verovatno ne izlazim jer mi se ništa novo ne nudi i neću da učestvujem u ovom teatru.Ne odgovara mi film i u njemu ne znam da igram.Bajka je dobro napisana ali to je samo vruć vetar.

  • Poštovani Stevane,
   Hvala na komentaru. Mogu sa sigurnošću da kažem da se niko u ekipi okupljenoj oko portala KOLUMNISTA nije (kako Vi kažete) „usrao od straha“, a još manje da se „boji Vučića“.
   Predsednik SNS je isto što i ja: čovek od krvi i mesa. Moćan. Trenutno. I to je sve.
   Vaša percepcija glasanja je legitimna i ja je pozdravljam.
   Hvala za mišljenje o bajci.
   Nadamo se da ćete i dalje pratiti naš portal.

   • Poštovani gospodine Bečiću,
    Moj instikt me nikada nije ostavio na cedilu,intuitivno osećam kod mnogih u Srbiji strah po meni bezrazložan jer ništa se neće novo desiti što se već nije desilo.
    Da mi Srbi nismo takve kukavice nebismo dovde ni došli,a boga mi i naša takozvana inteligencija je ili ćutala ili se bavila nadmudrivanjem oko ničega.Nije ni Vučić toliko moćan kao što se čini jer da je moćan do sada bi već nešto uspeo da uradi u koliko u opšte zna kako.Svačijoj moći ima granice.Portal ću pratiti jer me jako interesuje i pravo zadovoljstvo mi je da pročitam svaku novu kolumnu.Rekao sam da su se svi usrali od straha.Mislio sam mnogo šire jer znam da se kolumnisti ne plaše inače nebi pisali.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top