Početna / Front Page Slide Show / AVetinje i fikusi
AVetinje i fikusi

AVetinje i fikusi

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Cirkus u kom su glavne atrakcije AVetinje i fikusi i dalje putuje Srbijom. 

Na pitanje koliko to košta i ko to plaća, Gospođa Fikus nije htela da da odgovor. Naprotiv: pokazala je svu brigu za budžet države Srbije odgovorivši kako je to pitanje koje može da se postavi samo u Srbiji.

„Ni u jednoj normalnoj zemlji takva kampanja ne bi bila tema… Pravi se tema od nečega što nije tema. Ne znam kakvo je posebno finansiranje potrebno za tu kampanju“, rekla je Gospođa Fikus za državne medije. 

IPAK JE TEMA

A odgovor je, Gospođo Fikus, vrlo jednostavan. I dajem vam ga ja lično, kao neko ko je u poslednjih 32 godine prošao mnogo sličnih manifestacija sa sličnom opremom i sličnim ozvučenjem:

Bina koju podižete u svakoj od opština koju posetite košta barem 2.500 evra dnevno.

Scenografija koju imate sa takozvanim video-zidom onih razmera košta barem 5.000 evra.

Razglas koji koristite na svakom od tih velikih mitinga košta barem 1.500 evra dnevno.

Tu je i snimanje celokupnog cirkusa koje (sa svim šinama postavljenim ispred bine, kranovima, rasvetom, ljudstvom) dnevno košta barem 1.000 evra.

I neko će reći – pa dobro – šta je problem? 4.000 evra dnevnih troškova? I scenografija od barem 5.000 evra? I troškovi snimanja od 1.000 evra? Pa to je smešno!

Bili biste u pravu da tu ne postoji „kvaka“: Da bi se ovakvim tempom održavala kampanja, morate da imate barem dva „kompleta“ scenografije, bine i ozvučenja. Dakle – dnevni trošak je barem 9.000 evra.

Postoji tu i druga „kvaka“: Vaš Veliki Vođa obećao je da će da obiđe nekih 100+ opština u Srbiji. 29 okruga. Tako je obećao. Istina, ne znam kako će obići četiri kosovska okruga, ali… Nije do mene da o tome razmišljam.

A onda, postoji tu još jedna „kvaka“: Ko plaća sve to? I ko, naravno, plaća ovo:

Da ne pominjemo troškove obezbeđenja, koje nije samo ono što neposredno okružuje Vučića, nego i ono koje se vanredno raspoređuje po putevima, opštinama, i gradovima gde „najveći napredni sin ove zemlje“ prolazi.

U svakoj normalnoj zemlji, Gospođo Fikus, pitanje načina trošenja državnih para je normalno, legitimno pitanje poreskih obveznika. Novinari su, Gospođo Fikus (naročito oni retki, pravi novinari), takođe poreski obveznici i imaju pravo i dužnost da vas pitaju „nenormalna“ pitanja. A vaše je, Gospođo Fikus, da odgovorite odakle se finansira kampanja Aleksandra Vučića, vršioca dužnosti predsednika Republike Srbije. 

I da se razumemo, Gospođo Fikus: To što vi mislite da je ovo nenormalna zemlja je – vaš problem. U toj zemlji vi ste vršilac dužnosti predsednika vlade. 

Vaše izjave da je u Srbiji „gotovo iskorenjeno ekstremno siromaštvo“ pokazuje koliko ste ogrezli u kriminalu, korupciji, bahatosti i neznanju. Vaše izjave da je država „mnogo uradila za ….. okrug (dopunite sami) ali mora mnogo više, brže i bolje“, pokazuje koliko ste grčevito rešili da opstanete na vlasti. Ali… Kada padnete, možda ćete i guza da zaboli. Ne daj bože.

VUČIĆ TOURS

Znate, Gospođo Fikus, ne bih da vas deranžiram, ali ovo vozarenje po Srbiji u nekim autobusima „Vučić Tursa“ postaje baš bedno. Ne samo što postaje tragi-komično da gledamo ista lica u raznim gradovima, nego i zato što je još smešnije kada izjave u raznim TV dnevnicima daju ljudi sa raznim naglascima, koji uglavnom ne potiču iz grada u kom se odvija „miting“.

Ne znam da li vas je neko obavestio, Gospođo Fikus: Kampanja kakvu pravi Veliki Vođa, vršilac dužnosti predsednika Republike, u suštini nije dozvoljena Ustavom Republike Srbije, jer se takve stvari rade samo i isključivo u vreme izborne kampanje.

Ne znam da li vas je neko obavestio, Gospođo Fikus: Veliki Vođa je još jednom slagao a da nije trepnuo: Izjavio je da je 2011. „kada je Boris Tadić bio predsednik, njegov budžet iznosio 2.5 miliona evra“. Nije da želim da budem sitničav, ali budžet Borisa Tadića za 2011 bio je 242,9 miliona dinara. Ili – da budemo precizni – 2.35 miliona evra.

A Vođin budžet za 2018 je iznosio 198,117 miliona dinara (1.69 miliona evra) što baš i nije „duplo manje“. Ovaj je dodatno potkresao ali opet… Nije rođaci „duplo manje“…

Nekako je preskočio isti taj Veliki Vođa da nam kaže da je prošle godine budžet Službe koordinacionog tela vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu iznosio 396,3 miliona dinara ili 3.39 miliona evra. 

Nekako je preskočio isti taj Veliki Vođa da nam kaže da je prošle godine budžet Generalnog sekretarijata vlade iznosio 618,5 miliona dinara ili 5,24 miliona evra.

Pitao je Veliki Vođa u tom Šapcu „ko je ugasio Zorku Šabac“… I još neke firme… Predlažem mu da vi, Gospođo Fikus, pronađete odgovor na to pitanje: Jednostavno je. Samo pitate „gospodina“ Nenada Popovića. Setiće se on već i ko, i kako i gde je opljačkao firme po Srbiji. Pitajte i onog Malog. I on zna puno o tome. 

No… Sve to liči na priču o takmičenju čiji je piša veći.

A vi, Gospođo Fikus, zasigurno ne biste hteli u te i takve rasprave da se upuštate: Tako nešto se ne radi u normalnoj zemlji. Zar ne?

Za kraj, Gospođo Fikus, čujem da se onaj vaš NALED baš zaigrao i da je predložio da se javnim izvršiteljima poveri prinudna naplata poreza i naknada prilikom prometa nepokretnosti.

Znam: Tako se obezbeđuje „suficit u kasi“… Ali, čemu to, ako ne znate kako da uložite taj suficit, osim u „strane investitore“.

A znate li šta se još time dobija?

Bes privatnika. Onih koje već reketirate.

Nije vam dobra strategija. Čisto da znate. 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Sve napisano pametnom dosta,ali da li među njima ima pametnih?

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top