Početna / Front Page Slide Show / Ave, Aco iz Bugojna
Ave, Aco iz Bugojna

Ave, Aco iz Bugojna

PIŠE: Peđa B. Đurović

Teško je bilo pretpostaviti da ću doći u situaciju da iskreno aplaudiram najnakaradnijem premijeru u skorijoj istoriji Srbije. Gotovo nezamislivo. Ipak, desilo se.

Aleksandar Vučić je za sebe nekoliko puta rekao da je štreber, i da je – dok su njegove kolege išle po žurkama – za vreme studija vredno i marljivo učio, i na osnovu tog uloženog truda je briljirao na fakultetu.

Nisam mu zagledao u indeks, ali sklon sam da mu poverujem da je bio u stanju da nabuba gradivo i da postigne dobar prosek ocena. Što ne znači da je uistinu dobar pravnik, već je samo pokazatelj da se upornost može pretočiti u dobar prosek na studijama.

Shvatio je aktuelni srpski premijer da je 21. vek stoleće u kome vlada marketing, te je u tu svrhu angažovao brojne savetnike, ali je i sam vrlo studiozno pristupio izučavanju tehnika kojim se služe magovi advertajzinga.

Koliko je uspešan u tome pokazuje činjenica da je na čelu vlade koja već petu godinu za redom nema nijedan rezultat kojim može da se pohvali, i koja se iz dana u dan sve više zadužuje, koja rasprodaje sve što se prodati može, koja direktno zavlači ruku u džep najugroženijih slojeva stanovništva, a ipak postoji još jedan deo građana koji veruje u njegove marketinške bajke.

Umesto da se rešavaju brojne afere koje prate najviši državni vrh, marketing menadžer bitangi iz Nemanjine 11 brutalno zloupotrebljava medije i plasira lažne informacije, stvarajući tako potpuno iskrivljenu sliku stvarnosti. Još odavno je Voja Žanetić u 60-ak sekundi objasnio suštinu naprednjaka.

Svestan činjenice da je i negativna reklama ipak reklama, premijer Srbije je u utorak uveče suvereno ušetao u studio RTS-a u još jedan u nizu Upitnika. Pored niza neistina i praznih fraza kojima je obasipao zbunjenu voditeljku, prekidajući je pri tom 45 puta, optužujući 29 puta i voditeljku i javni servis, ignorišući pitanja upućena njemu i postavljajući voditeljki 27 pitanja (na koja je zatim sam davao odgovore), Aleksandar Vučić je uspeo na perfidan način da podiđe zapostavljenom delu glasačkog tela.

Bez trunke zastajkivanja i eventualnog kasnijeg kajanja, presvučeni radikal koji glumi uglađenog eurofanatika izgovorio je pred kamerama RTS-a rečenicu koja je promakla dobrom delu gledališta:

„U svojoj kući tuci koga hoćeš, ali ovde nemoj!“. 

Obratio se tom rečenicom Vučić onom delu Srbije koji smatra normalnim da se žena povremeno propusti kroz ruke, posebno ako izrazi spremnost da se meša u muška posla, ili da – daleko bilo – oponira muškarcu. Ma koliko bismo mi želeli da se predstavimo kao građansko društvo sa visokim standardima kada su u pitanju ljudska prava, mi smo i dalje primitivni zapećak Balkana, gde je sasvim normalno da se ne pozove policija kad čujemo da komšija mlati ženu. Što ga je dirala ako je nervozan, a i šta ja ima da se mešam? I upravo toj i takvoj Srbiji, a u nju spadaju i konzumenti reality programa kao što su Farma ili Parovi, Vučić je poručio da ima istine u pričama kako on svoju suprugu (koju krije kao zmija noge) povremeno premlati, a i (i ovde ga citiram) pusti je nekad da izađe sa drugaricama, kada on proceni da je to u redu.

I dok društvene mrže pršte od kritika na račun nasilnika, i dok psiholozi i psihijatri ćute, samozadovoljni premijer Srbije trlja ruke prateći rejting. Upravo zbog te sporne rečenice njegovo ime je u protekla dva dana pomenuto na Internetu više puta nego od Nove godine do prekjuče. Još jednom je mag marketinga pokazao da ume i da zna.

Sada je na biračkom telu da pokaže kako nije lobotomirano, i kako nam nisu vrane popile mozak, pa da ga na predstojećim izborima kaznimo, i to tako da završi na političkom smetlištu. I pored mog izrazito negativnog mišljenja o njemu, ja mu se zbog ovog marketinškog trika divim, te ga ovim putem bez trunke sarkazma ili ironije pozdravljam: „Ave, Aco iz Bugojna! Majstor si, nema šta!“. I ostaje mi samo da se nadam da je ovo jedna od poslednjih kolumni u kojoj je on centralna tema.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Peđa B. Đurović

Rođen sam daleke i varljive 1968. godine u Beogradu, i to me je opredelilo za ceo život. Beograđanin sam u srcu i duši, što nikako ne znači da se odričem svojih korena, koji po očevoj liniji vuku sa Romanije, a po majčinoj sa tromeđe Bosne, Like i Dalmacije. Odrastao sam i školovao sam se u nekoliko evropskih zemalja (Francuska, Rumunija, Poljska, Italija), da bih se 1992. godine skrasio u rodnom gradu, a 1995. godine sam se preselio u Batajnicu, gde i danas živim. Pišem jer volim i jer ne želim da ćutim.

2 komentara

  1. Odlično!
    I “Veliki diktator“ je imao “malog od propagande“.

  2. Svi kažu da je majstor propagande, a meni čim zine pripada muka. Iako ne želim da ga slušam i ono malo što mi se nekad nametne da čujem samo je golo i patetično lupetanje.Što se voditeljke tiče ume i ona da bude bezobrazna kad joj se ukaže prilika da drnda opoziciju, a pred ovima na vlasti ponašaju se kao gmizavci.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top