Početna / Front Page Slide Show / Apsurd od 12 ari
Apsurd od 12 ari

Apsurd od 12 ari

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Već tri dana apsurd: Već tri dana se nadam da će dnevnik početi normalnom vešću, koja bi u fleš verziji glasila „Predsednik vlade Republike Srbije poručio da neće biti zaplene imovine KBC Dr Dragiša Mišović na Dedinju“. Uzalud. I dalje slušam kako je Veliki Vođa uradio ovo ili ono, kako se sastao sa ovim ili onim, kako podržava kandidate srpske liste na izborima za Skupštinu Kosova… 

Ne, nemojte me pogrešno shvatiti: Srbe koji su rešeni da opstanu na teritoriji (deklarativno) južne srpske pokrajine uvek podržavam, ali, zar isti taj Veliki Vođa nije govorio kako nikad neće priznati nikakve izbore u lažnoj državi Kosovo???

Nego – da se mi vratimo dnevniku. I da se vratimo nedočekanoj normalnoj vesti.

APSURD PRVI

Sećam se da su pre neku godinu pojedini mediji najavili (onako izokola) kako bi naslednica placa na kom se nalazi jedna od najuglednijih bolnica, mogla da zapečati sudbinu ove zdravstvene ustanove, ako bi dobila sudski spor i odštetu.

I odmah, sutradan, pojavila se vest kako od toga nema ništa, i kako je bolnica bezbedna – jer zemlja na kojoj se bolnica nalazi ne pripada toj ustanovi, već državi. Ili nekom trećem.

A onda se dogodilo ono neverovatno. Ono apsurdno. Simonida Tanasijević je na sudu dobila izvršnu presudu da može od bolnice da naplati 116 miliona dinara za nekakav plac od 12 ari u Kronštatskoj ulici na broju 5???

APSURD DRUGI 

Simonida Tanasijević je penzionisani lekar. Ona je pre samo mesec dana u novinama pominjana kao veliki humanista koji neće da naplati dug od milion (i nešto malo više) dolara.

Da li je ovo najhumaniji gest? Baka humanista! Ovo su samo neki od naslova kojima je baka iz Jagodine čašćena u beogradskim dnevnim listovima. A sad?

Sad je za sve kriv – advokat. Tačnije – Simonidin bratanac – advokat. Nemanja Aćimović. Šta će čovek – nema, kako mu ime govori, pa insistira na izvršenju. Baka kaže da je „u međuvremenu došlo do raskoraka između onoga što ona želi i onoga što on želi„. Njoj je – kaže ona – dovoljno dato i ne treba joj više.

APSURD TREĆI

Da li je moguće da je sud odredio da bolnica plati dugovanje od 116 miliona dinara? Moguće je. Ovo je zemlja apsurda, pa je moguće:

Čak i ako bolnica više nije vlasnik 12 ari. Elem, KBC Dr Dragiša Mišović je sporni plac kupila od opštine Savski venac 1963. Nedugo zatim bolnica je plac prodala Domu časnih sestara koje su tu sagradile kuću. One su, pak, plac i kuću prodale 1992. godine preduzeću Koling. Ova firma je pre pet godina otišla u stečaj, a u papirima se, kao korisnik zemljišta – i dalje vodi KBC!

Ne samo da je to apsurdno, nego mi je apsurdno da ljutitu javnost smiruje PR Izvršiteljske komore, koji uverava narod da će se „pronaći neko rešenje“ kako bi se popisivanje imovine odložilo. Odložilo. Ne poništilo, nego odložilo. 

Da neće možda izvršitelj da dođe i popisuje stvari po bolnici noću, da ne bi uznemiravao bolesnike? Jer, zamislite samo kako bi to izgledalo da „u po bela dana“ – dođe u koronarnu jedinicu internog odeljenja i na aparat za reanimaciju nalepi papirče na kom piše 12.000 dinara? Na krevet zakači ceduljče na kom piše 1.000 dinara? Pa onda greškom popiše i bolesnikove papuče? Zamislite da bolesnik, ne daj bože, u tom trenutku od stresa ispusti dušu, a izvršitelj na onom monitoru vidi tri ravne linije pa kaže „Auuuu, ovo je u kvaru, ovo vredi samo 200 dinara!“

APSURD ČETVRTI

Apsurdno mi je da na ovakav galimatijas koji se razvlači po sudu u sred Beograda već godinama ne reaguju ni nadležni ministri ni predsednik vlade. 

Baš me interesuje zašto do danas Zlatibor Lončar nije presekao, seo sa Nikolom Selakovićem ili Nelom Kuburović i rekao – dajte ljudi, da se ne zajebavamo! 

Baš me interesuje kada će, u zemlji u kojoj se pare za lečenje sakupljaju SMS porukama, a lekari svakodnevno odlaze u neki bolji život, da na ovaj problem reaguje Veliki Vođa? Ili neće? Možda će advokat i izvršitelj zajedno u kombinaciji sa ministrom i nečijim bratom da otvore neku novu polikliniku? Nije da ja verujem u neku takvu teoriju zavere, nego… Apsurdno mi je ovo sve!

APSURD PETI

Stvarno, sve i da je KBC Dragiša Mišović „kriv“ i da je zaista dužan po svakom mogućem zakonu milion (i nešto) dolara baki i njenom bratancu advokatu… Zašto država ne reaguje? Zar nije apsurdno da s jeseni počinje renoviranje KBC Dragiša Mišović, a ovamo preti zaplena imovine??? 

Zar nije apsurdno, aman, kako reče moj dragi kolega Nebojša Vučinić, da država daje pare Zvezdi i Partizanu, a nema za bolnicu? Zar nije apsurdno da se milioni daju za crkvu, a ne za lečenje???

Već tri dana nadam se da će dnevnik početi normalnom vešću. Ali, živim u Srbiji. I stalno gubim to iz vida. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top