Početna / Front Page Slide Show / Afrička šljiva
Afrička šljiva

Afrička šljiva

PIŠE: Svetlana Živanović

Afrička šljiva! Nervni slom ću od nje dobiti! Mislila sam da će vremenom da smanje to reklamiranje, ali ljudi… Tri godine! Afrička šljiva! Muškarci znaju zašto. Ili beše žene? Slabo se šta u ovoj mojoj glavi zadržava! Svi kao nešto znaju, a niko pojma nema. Da mi je znati u kom voćnjaku raste, da joj sva stabla do zemlje posečem! Ja znam zašto!

Zar je moguće da je impotencija najveći problem u ovoj zemlji?!

Kad god kročim u kujnu (volim taj izraz, zvuči mi toplo i idilično, a podseća me na detinjstvo, koje se ponajviše u jednoj istoimenoj odaji odvijalo, i na drage osobe kojih više nema), televizor je vazda uključen. I na njemu (po izboru mojih roditelja, u čijoj je nadležnosti pomenuta prostorija) Pink (od kojeg ti se zacrni pred očima). Kad god sednem za sto da prezalogajim, svaki zalogaj mi presedne: malo-malo pa mi bubne opne probije – AFRIČKA ŠLjIVA.

Mislio bi neupućen da se u ovoj zemlji izuzetna pažnja pridaje razvoju voćarstva. Naročito mi je smešan i vulgaran onaj krupan kadar u kojem plemenski ratnik obavija šakom štap. Da mi je znati ko je tvorac te reklame, da dohvatim taj štap il’ motku trnovu… ne bi mi se glave nanosio (a kamoli šljivom se snažio).

Nedavno sam dok se (u mojoj kuhinji), kao i obično, emitovala Farma, a ja žvaćkala svoj ručak i nehotice izložila uši tom teroru, u gornjem levom uglu uočila nosoroga uz kojeg je pisalo „afrička šljiva“. Ako ja dobro tumačim slikovnu metaforu, pa taj će, ženo, da te pocepa (ko krmača mastan džak, što bi rekao moj brat, riznica sličnih poređenja u narodskom duhu), ima da te rastrgne, džaba ti bilo!

Afrička šljiva ne pada (a mi ćemo onda da je omlatimo)! Jok – ne pada (do zore ničija nije gorela sveća… a kamoli stajala uspravno): Daj ovamo sekiru (il’ hladan tuš), pa da vidiš (kako odleće iverje)!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Svetlana Živanović

Čitav život ratuje s vetrenjačama (pomno uči, na sopstvenim greškama, jednu te istu lekciju). Vrlo rano odala se kocki: Proćerdala decenije, čekajući svojih pet minuta. Piše kao što (mora da) diše. Tek što nije završila Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću.

2 komentara

  1. Program Pinka i slicnih medija namenjen je starijoj radnickoj klasi, u 50im i 60im. Ljudi koje je kriza zgazila, uglavnom nedovoljno informaticki pismeni za moderne pojmove, bez para za vikend putovanja, odviknuti od pozorista, dobrog filma ili knjige jer godinama nisu imali novca i/ili vremena. Osudjeni na jeftinu razbibrigu Pinka, Granda, Hepija i sl. U tim godinama, valjda je potencija problem, a prisustvo iste verovatno znak da nisu sasvim pregazeni. Ta reklama je dakle ciljana jako dobro.

  2. Bozespasinas☺

    Sta pevaju ove babe u reklami? Ne razumem prvi deo pesmice

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top