Početna / Front Page Slide Show / A od kuma – miting i osveta
A od kuma – miting i osveta

A od kuma – miting i osveta

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Vidim – uzburkala se javnost. Mnogi se raduju i trljaju ruke što je Haški tribunal bezuslovno pustio Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.
Ono radikala što je ostalo verno „vojvodi“ trlja ruke, jer će ponovo biti u žiži interesovanja medija. Sve sa novim pulenima iz Obraza i organizacije Naši. Fini momci.
Raduje se Šešelju i dobar deo obogaljene opozicije. I oni trljaju ruke, jerbo je „vojvoda“ već najavio da dolazi u Srbiju da se sveti. Hrišćanski.
Već se po medijima najavljuje miting za sledeću subotu u sred Beograda. A Super Alek veoma dobro zna da je poslednji uspešan miting radikala bio upravo onaj na kom je on „popio“ batine od žandarmerije.
Već se po medijima organizuje i kontraofanziva:
Za nju je zadužen borbeni levičar u redovima vlade Srbije, drug Julin, poznat i kao Aleksandar Vulin. To je onaj što je prvo privremeno zaposlenje ostvario u vladi Srbije, na mestu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Njegove poslednje izjave registrovane u Pinkovom jutarnjem programu mogu se prokomentarisati samo na jedan način. Citatom Super Aleka:
Ja veću glupost odavno nisam čuo.
Umesto da nam se ministar koji je izdao borbenu levicu bavi onim za čim ga narod predebelo plaća, on se okrenuo odbrani lika i dela Velikog Vođe. „Nemojte plašiti Vučića na bilo koji način, neće vam uspeti“, reče Vulin u sred studija najnaprednije televizije u Srbiji, gde su pitanja za ministre poznata sedam dana unapred.
Zaslužuje još jednom citat:
Ja veću glupost odavno nisam čuo.
Ko čime hoće da zaplaši Vučića?
Povratkom Šešelja iz Haga? Ma, dajte, molim vas…

FAKTI
Ne govorim, dragi čitaoče, o tome da je Super Alek neustrašiv. Niti govorim da je potpuno miran što se u Srbiju zemlju vraća njegov politički otac.
Govorim o faktima.
A fakti kažu da Vojislav Šešelj ima karcinom koji je metastazirao na jetri. Pitajte bilo kog lekara specijalistu. Ukoliko vam se na jetri pronađu metastaze, ostaje vam veoma malo vremena.
Samim tim – njegova najavljena osveta moći će eventualno da bude veoma ograničenog i kratkog dometa.
Drug Julin navodi „da je Zapad stalno koristio ovo (puštanje Šešelja iz pritvora Haškog tribunala), kao sredstvo ucene i pritiska – ako ne budeš promenio politiku, kada je Rusija u pitanju, ako budeš održao paradu, ako Putin bude tako drag gost, videćeš da ćemo naći načina da destabilizujemo Srbiju“.
Koji Zapad, druže Julin? 
Opet citat Super Aleka:
Ja veću glupost odavno nisam čuo. 
Jer, kao što dobro znamo, Super Alek je baš super sa Super Angelom. Ništa manje super nije ni sa ovim Špancem koji vodi Francusku, a kog je u to ime častio crvenim tepihom i raznim oblicima gardijskog uveseljavanja, kao i direktnim televizijskim prenosom. Fali samo da isti dobije neki ordenčić od akademika Tome. Super Alek je super i sa Britancima, a i onaj mali Kurc iz Austrije je super sa Super Alekom.
O tome koliko je Super Alek super sa Super Barakom – ne treba previše govoriti. Pa svako malo ga telefonom zove Džo Bajden, a akademik Toma na Instagram i Twitter postavlja fotke sebe i Dragice hanume sa Barakom i njegovom ženom.
Dakle, druže Julin, još jednom pitanje: koji Zapad?
Drug Julin kaže da se Srbija ne može destabilizovati, jer je u pitanju „zemlja koja funkcioniše“.
E, moj druže Julin: u ovoj zemlji štrajkuju advokati već skoro dva meseca; štrajkuju lekari i medicinsko osoblje; štrajkuju i prosvetni radnici. Tiho, ali štrajkuju. Penzioneri su nezadovoljni. Borci takođe. Moram ti reći, druže Julin da nisu mirni ni državni službenici, kojima ste skinuli plate više od 10 odsto, što je (takođe) fakat.

TREBA LI SE PLAŠITI „KUMA“? 
Haški tribunal je, puštanjem Vojislava Šešelja posle skoro 12 godina pritvora, sebi zadao težak auto-gol. Četiri godine se čeka na izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke. U te četiri godine Šešelju su ugradili pejsmejker, registrovali karcinom debelog creva i nedavno – metastaze na jetri. Da li su i do sada mogli da ga puste, kao što su to uradili sad?
Da.
Da li će Šešelj biti u stanju da organizuje nekakav miting?
Da.
Da li će na tom mitingu biti eksplozivno?
Da.
Da li se time može destabilizovati Srbija?
Ne.
Mitinzi te vrste nisu ni do sada destabilizovali Srbiju. Bili su bučni, burni i pre svega skupi za Srbiju (a naročito za Beograd).
Povrh svega, vladajuća garnitura u ovoj zemlji ima takvu propagandnu mašineriju i mehanizme da je u stanju i da potpuno izoluje miting Srpske radikalne stranke.
Da bi tako nešto uradila, vladajuća garnitura mora da zabrani drugu Julinu da govori. Jer jednostavno, njegovo izlaganje nije logično: na Pinku je u jednom momentu rekao da je puštanje Šešelja na slobodu omogućio Vučić. U sledećoj rečenici je izjavio da Hag time želi da destabilizuje Srbiju.
Ako koristimo osnovnu logiku, onda moramo izvući samo jedan zaključak:
Time što je na osnovu zahteva Haga Vučić omogućio puštanje Šešelja na slobodu, destabilizuje se Srbija.
Čekajte malo: ko je time izgovorio nešto bogohulno? Ko je produžena ruka tajkuna u produženom državnom udaru, ko pljuje i blati predsednika vlade Srbije?
Šta kažete? Umemo i mi da spinujemo? 
Miholjsko leto će u Srbiji trajati malo duže. Ali se nemojte tome radovati. Jer, Šešelj – nije demokrata. A svetski mediji će pratiti šta se dešava po Beogradu.
Nego, stegnite zube.
Ovu (i svaku prethodnu i sledeću) vlast u Srbiji treba da skine samo narod. Na izborima. Da se razumemo.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top