Početna / Front Page Slide Show / A možda se iza svega ovoga krije Kosovo
A možda se iza svega ovoga krije Kosovo

A možda se iza svega ovoga krije Kosovo

PIŠE: Vuk Branković 
Ja sam po struci inženjer, a ne novinar, ali me je prijateljevanje sa vlasnikom ovog portala naučilo da svet ne sagledam samo kao loše podmazanu mašinu, već kao živi organizam.
Zato mi je, iako sam daleko od moje zemlje već više od pola godine, ostala navika da se povremeno javljam na ovom sajtu, više u formi dnevničkog zapisa nego li novinskog teksta, jer, kao što rekoh, mašinac sam, a ne žurnalista.
A javljam se zato što mi je Srbija upropastila jedini slobodni dan koji imam novim Balkanskim ratom.

SVE JE POČELO U SUBOTU. I PRE SUBOTE
naslovna strana kuriraKao što znate, u subotu naveče je internetom, zahvaljujući poznatim blogerima i novinarima koji misle svojom glavom, prostrujala naslovna strana zbog koje sam zvao mog prijatelja pomenutog u prvoj rečenici i zamolio ga da mi objasni šta se dešava, kada već najavljuje kako će čitanje Kurira biti „vrrrrrlo zanimljivo“. Moj dobri Aleksandar B. odgovorio mi je sa kratkom rečenicom: „Ne pitaj me“, a potom mi prekinuo vezu.
Nisam bio siguran da li Aleksandar ne zna, ne može da govori ili neće da mi otkrije sadržaj naslovne strane, a bio sam siguran da je već zna do slova. Morao sam da sačekam jutro i da pročitam otvoreno pismo Aleksandra Rodića, vlasnika Kurira. Oštro, otvoreno, bezobrazno pismo koje je napisao neko za koga se zna da je udarao po svim mogućim protivnicima SNS-a. Nekoliko puta sam čak, dok sam još živeo u Srbiji, u društvu sa vlasnikom ovog sajta razgovarao o naslovnim stranama Kurira i skakao do plafona zbog pojedinih naslova. A on, Bećić, a ne Rodić, mi je strpljivo objašnjavao kako su tabloidi prisutni svuda, pa i u toj razvijenoj Evropi, o kojoj smo sve više razgovarali kao jedinoj alternativi za nastavak života naše dece.
Moram priznati da me je naslovna strana Kurira šokirala, da je nisam očekivao, baš kao što nisam očekivao divljački odgovor Željka Mitrovića i Dragana J. Vučićevića, dvojca s kormilarom otelotvorenim u Aleksandru Vučiću i kondicionom treneru po imenu Aleksandar Vulin.

DIVLJAŠTVO ONLAJN 
Sutrasnji broj InformeraKažem „divljački odgovor“, jer ono što sam bio u prilici da slušam i gledam tokom svog jedinog slobodnog dana zahvaljujući internetu, bilo je upravo divljački odgovor.
Kao što ne verujem u pokajanje Aleksandra Vučića i njegov evropeizam, tako ne verujem ni u demokratske medijske napore Željka Mitrovića, koji je dobar deo svog života proveo u centrali Jula. Ništa mi više nije simpatičan ni Dragan J. Vučićević, koji je novinarska varijanta modernog političara u Srbiji: taj je promenio toliko dresova u svom životu da više i ne zna ko mu je zapovednik. Kao što Maja Gojković menja stranke kao cipele, tako i Dragan J. Vučićević menja svoja politička uverenja i neprijatelje po potrebi. A radio je za svakog ko je bio na vlasti. I od svakoga je otišao jer je, kako kažu i Raja Rodić i Dragan Đilas i Miroslav Mišković, bio previše alav.
Zgražavam se kad na njegovom tviter nalogu pročitam kako je večiti socijaldemokrata i već jednom sam apelovao i na Rasima Ljajića i na Borisa Tadića da mu pošalju poruku kako bi bilo pristojno da na svoj profil stavi drugačije opredeljenje: Ljotićevac bi, na primer, bilo sasvim u redu.
Kada sam shvatio da po četvrti put kao hipnotisan gledam reprizu onoga što je otpočelo oko 11 sati na kanalu Pink koji je dostupan preko weba, kada sam shvatio da mi se kafa ohladila, što ovde inače nije teško, a da me žena gleda popreko dok mi kćerka traži da joj pustim crtani na našem jeziku, postideo sam se.

PROVIDNA VAM REŽIJA, LJUDI
12191831_1049474055116219_7496896307872945376_nU isto vreme shvatio sam da i ova priča mora da ima svoju pozadinu i mora da je lansirana u trenutku kada je neophodno zamaskirati neki veći događaj.
Uistinu, hajka na Kurir traje već danima. Sprovodi se uglavnom preko Informera, a onda se, izgleda, uključio i Pink. Kažem da ne znam jer ne gledam tu stanicu, ovo danas je bio izuzetak jer sam shvatio da će posle Rodićevog otvorenog pisma, Mitrović u kombinaciji sa Vučićevićem da brzo reaguje.
A režija je bila providna, oprostite:
Najpre otvoreno pismo Željka Mitrovića koje se danas moglo čuti barem 10 puta. Onda malo razgovora sa urednikom i vlasnikom Informera, pa na kraju tog razgovora, najava da „ima sad puno posla ali da se nada da će ubrzo da ima nešto što će da otkrije čitavu pozadinu, krunski svedok i ostale priče“.
Potom minut, dva vesti koje su trajale duže jer je morao neko da pročita Mitrovićevo pismo. Zatim neki analitičar, za kog sam čuo da je ranije zaista bio analitičar a da je sada pare-litičar: koliko ga ko plati, toliko priča, kog eto prekinuše zato što je urednik Informera (inače u isto vreme i urednik na Pinku) došao do svedoka saradnika, koji je, o čuda mu, pre par dana završio sa nošenjem nanognice. Nikoga drugoga nego šefa šabačke privredne mafije i žutu lopovčinu koja je zavila u crno hiljade ljudi, od toga i jednog mog rođaka. Ali, kapitalizam je to.
Onda ekspresno pronađena portparolka MUP-a u Šapcu, koja da izjavu nedeljom, pa nešto kasnije i ministar glavom i bradom u studiju šatro neutralno priča kako je to ozbiljna stvar i kako je to nešto što se mora hitno ispitati i kako su napadači na Rodiće već uhapšeni, ali da je ovo ipak kriminal…
Nije mi bilo jasno ko je matorac koji proziva u studiju i koji prekida ministra, a onda mi je žena objasnila da je u pitanju advokat koji je Mitrovićevog sina izvukao iz zatvora nakon što je džipom ubio devojku i pobegao.

KAD VUČI(ĆEVI)Ć ŽELI DA BUDE VUČIĆ
12193349_1049482865115338_7407080174948489091_nIli Željko Mitrović nema para za plate, ili su mu novinari angažovani na pronalaženju novih svedoka saradnika, ili nema ni u koga poverenja. A možda Dragan J. Vučićević želi da bude super-heroj, kao i premijer, pa sve radi sam: I istražuje, i tuži, i saslušava, i sudi i presuđuje.
Drugačije ne mogu da objasnim želju da upravo glavni urednik i vlasnik jednog dnevnog lista kaže svoje ime i prezime sagovorniku i uz to kaže „zovem sa Pinka“. Baš kao što drugačije ne mogu da objasnim njegovo ponašanje na konferenciji za novinare u stranci koja nije moj izbor. Koliko je preterao, govori i svedočanstvo zabeleženo na snimku: iznervirao je svoje kolege!
Ipak, biće da je zapravo Dragan J. Vučićević oboleo od akutnog Vučićitisa, poznatog kod mog prijatelja i vlasnika ovog sajta pod nazivom Sindrom Heroja od Feketića.
Zato je sve radio sam juče, pa i novine koje je pripremio za sutra.

RAT ĆE SE NASTAVITI, SAMO JE PITANJE KOJI 
Koliko mogu da vidim – stvari se zahuktavaju za sutra. S likom i delom Dragana J. Vučićevića upoznao me je vlasnik ovog sajta i nije mi jasno zbog čega još nije napisao nikakav tekst o celoj ovoj situaciji, ali, možda čovek čeka da sve sagleda pa izanalizira kako treba. Možda neće da se meša u rat dve medijske kuće. Znam da poznaje mnoge urednike i u jednoj i u drugoj novini, ali i neke ljude na Pinku.
Ali, baš me interesuje šta bi rekao na to što je ovakva paljba i iskreno prava haranga, koja je po početnom intenzitetu mnogo jača nego ona koja je sprovedena kad je Saša Janković bio na meti Informera i Pinka, sprovedena baš danas?
Da li sam u pravu da će ovo prepucavanje biti nastavljeno i sutra? Da li sam u pravu kada napišem da mi se čini da ću i sutra, ako uključim na internetu Pink, morati da gledam crni ekran i slušam Željka Mitrovića koji je napisao novo otvoreno pismo?
Da li sam u pravu kada kažem da je napad na Aleksandra Rodića smišljeno pušten sada, kada ćemo do kraja dana, bojim se, izgubiti bitku koju vodimo protiv članstva Kosova u Unesko? Da li sam u pravu kada kažem da će ovo biti važnije od toga? Ili da će, ako izgubimo Kosovo, prema Pinku i Informeru, Rodić biti kriv i za gubitak Kosova?
Roje mi se mnoga pitanja, a moj prijatelj ne progovara.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Vuk Branković

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top