Početna / Front Page Slide Show / A kako, stvarno, protiv medijskog mraka?
A kako, stvarno, protiv medijskog mraka?

A kako, stvarno, protiv medijskog mraka?

A. Bećić / P. Đurović

I tako: Prođe akcija protiv medijskog mraka. Sad smo, jelte, osvetlili Srbiju. I Bog da te veseli. Sad je sve super. Možemo da se vratimo crnim hronikama, rijalitijima i mazanju očiju od strane prinudnih upravitelja Srbijom. Ili onim što je od nje ostalo.

Nego, dragi naši prijatelji novinari, šta smo promenili? Pisalo se o nama u svetskim medijima na dan. Sad već – nismo vest. To vam je jasno, zar ne? Kako onda da se zaista izborimo protiv medijskog mraka? Naš prijatelj iz Kragujevca, Miroslav Miletić, autor i voditelj kultnog programa Iz glave kaže da sa tim nema problema, jer u Kragujevcu on inače ne može da računa na bilo kakve i bilo čije državne pare, jer već godinama grad ne finansira nijedan medijski projekat.

I nije to tako samo u Kragujevcu.

Dobro, i stvarno, kako prevazići problem? Jednostavno: Podelom na nas i njih. Ta podela već sada suštinski postoji. Samo treba skupiti malo više hrabrosti pa odraditi stvar do kraja. Da, njih ima mnogo. Okupirali su etar. Gotovo da ne postoji televizija koju ne poseduju ili na koju ne mogu da izvrše pritisak. Novine su potpuno zavisne od njihovih marketinških dilova, a i napravili su svoju mašineriju u kojoj su Informer, Srpski telegraf i Alo. Imaju i svoje nedeljnike – Pečat i Ekspres. I? Kukati? Nikako. Boriti se.

A princip borbe je gotovo utopistički jednostavan: Sednu urednici nekoliko najčitanijih medija u kafanu (a gde bi drugo) i reše da se dogovore. Sastave spisak  pitanja neprijatnih  po vlast (a ima ih za čitav feljton), ispotpisuju se ispod liste, i onda je dostave predsedniku države, koji ujedno obavlja funkciju i glavnog i odgovornog urednika većine medija u Srbiji. Uz kratak propratni tekst:

„Poštovani gospodine predsedniče,

S obzirom na to da ste upotrebili sve mehanizme prisile, ucene i pritiska, te nas onemogućavate da objektivno informišemo javnost i postavljamo pitanja od društvenog značaja, mi dole potpisani Vas ovim putem obaveštavamo da dok ne dobijemo potpune i dokumentovane odgovore na sva pitanja koja smo vam postavili, nećemo:

– objaviti nijednu vest o aktivnostima predsednika države; 
– objaviti nijednu vest o aktivnostima premijerke države;
– objaviti nijednu vest o aktivnostima predsednice Skupštine Srbije
– objaviti nijednu vest o aktivnostima Vlade Srbije; 
– objaviti nijednu vest o aktivnostima ministara, državnih sekretara, niti drugih državnih zvaničnika;  
– objaviti nijednu vest o aktivnostima Srpske napredne stranke;
– objaviti nijednu vest o aktivnostima svih koalicionih partnera Srpske napredne stranke
– objaviti nijedno saopštenje Srpske napredne stranke ili bilo  koje stranke, partije, pokreta, udruženja koji su na bilo koji način povezani sa vlašću;

U vremenu pritisaka i ucena, na agresiju se odgovara agresijom.

U nadi da ovaj dopis shvatate ozbiljno, 
Srdačno… (pa potpisi i nazivi redakcija)“

A? Science fiction? Nema urednika koji imaju muda to da urade? Nemojte biti tako sigurni u to. Jer, ako nema takvih, onda nije Vučić kriv za medijski mrak, već urednici. A ako potpišu – onda znamo: Podelili smo se potpuno. I obavezali se u toj podeli. Pa kom opanci, a kom obojci. Jer za cipele i patike baš i nemamo.

Share Button

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Jedan komentar

  1. Hm,hmm…pa,nasino oblikovanja javnog mnjenja,ne obljavljivanje komentara posetilaca,ko zna od. kakvih,moderatora i administratora,ide u paketu sa “ slobodom medija“.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top