Početna / Front Page Slide Show / A gde su junaci aprilskog rata?
A gde su junaci aprilskog rata?

A gde su junaci aprilskog rata?

PIŠE: Ivan Điković
Prvi deo “Dramske trilogije”, pod nazivom “Ravna gora” stavljam pod najveće moguće navodnike kada je istorija u pitanju, budući da izuzev naivnog tumačenja malobrojnih istorijskih ličnosti, pravu istoriju i dalje nismo videli. Bar ne u prve četiri epizode. U nastavku ovog teksta želim da pomenem istorijske istine koje se ne dešavaju u radnji u prve četiri epizode serije “Ravna gora”.

Miloš Žunjić

Miloš Žunjić

A istorija nam govori o pilotima šestog lovačkog puka, i njihovom legendarnom komandiru, Milošu Žunjiću, zapovedniku 102. eskadrile 31. grupe. Njihove junačke vazdušne borbe protiv neuporedivo jačeg neprijatelja kao i nemerljiva odanost otadžbini i vojničkoj zakletvi zaslužili su valjda svojih 15. minuta slave. Umesto toga, u seriji su udostojeni obične radio depeše, i to na način da gledalac može da zaključi da su, sedeći skrštenih ruku, na aerodromu sačekali nemce.

Milorad Tanasić

Milorad Tanasić

O drugom lovačkom puku stacioniranom nadomak Kragujevca i petom lovačkom puku čiji su elementi u odbrani Kumanova podneli odgromne žrtve, nema ni govora. A komandir 111. lovačke eskadrile, kapetan Vojislav Popović je, ostavši bez municije, svoj “hoker fjuri” sudario sa vodećim avionom ME-110 u nemačkoj formaciji i tako žrtvovao svoj život u odbrani otadžbine. Podvig svog komandira je pratio i poručnik Milorad Tanasić, ustremivši svoj aparat u najbliži Me-109.
Istorija dalje govori i o osmom bombarderskom puku, koji je 6. 7. i 8. aprila izvršio borbene zadatke nad teritorijom nacističke Nemačke i Mađarske, bombardujući neprijateljske vojne aerodrome kod Pečuja i Segedina, kao i železničku stanicu i putne pravce na potezu između Beča i Graca. Da li to može da se okarakteriše kao prvo, savezničko, bombardovanje vojnih ciljeva na teritoriji Trećeg rajha, još od pada Francuske?

Aleksandar Berić

Aleksandar Berić

Junak aprilskog rata, poručnik Aleksandar Berić je, komandujući monitorom Drava, na Dunavu, na potezu između Čelareva i Bezdana, pružio jak otpor mađarskoj rečnoj mornarici i nemačkim bombarderima “štuka”, ne dozvoljavajući silama osovine da zauzmu i iskoriste plovni put Dunava za brz prodor u dubinu jugoslovenske teritorije. Drava je potonula, slavno, kao jedini brod kraljevske ratne mornarice koji je izgubljen u borbi protiv neprijatelja.

Monitor Drava

Monitor Drava

stari dvor bombardovanje beograda

Zgrada starog dvora posle bombardovanja Beograda

Ovakvih ljudi je bilo mnogo, i previše za jednu seriju. Međutim, čak i ako autoru pomenute ličnosti nisu važne, rekao bih da  mu nije važna ni istorija, budući da je očigledno izbegava. Neuporedivo bolje nego što je Dalibor svojevremeno eskivirao “meseršmite” u “Partizanskoj eskadrili”.
A tragična istorija još pripoveda da je samo u bombardovanju Beograda poginulo više od 2200 ljudi, porušeno 627 zgrada, veoma oštećen 1601 a delimično oštećeno 6829 objekata. Bombe su unuštile i Narodnu biblioteku, čije se ruševine i danas nalaze na Kosančićevom vencu. Izgorelo je 300.000 knjiga a među njima i oko 1000 rukopisnih knjiga iz srednjeg veka, vladarske povelje i drugi svetovni i crkveni istorijski dokumenti. Šestog aprila nije goreo samo Beograd, niti je goreo samo papir. Gorela je istorija srpskog naroda. Očigledno ni to nije bilo presudno za radnju “istorijskog” serijala.
Konsultacije u vezi aprilskog sloma 1941. godine su očigledno zahtevale nadljudske napore, pa je i zaključak bio da nije u ljudskoj moći da pomenuti ili karakterom slični detalji budu snimljeni. Očigledno su preskupi bili i 3D efekti kojima je bilo moguće uraditi istinite, potresne i junačke priče aprilskog sloma.
I tu nije kraj. O apologiji JVuO za sada ni reči. O profilu komunista toliko, da čovek pomisli da su u stvari bili članovi društva za zaštitu životinja ili klub ljubitelja radio Moskve. Istorije gotovo da i nema. Ali, gde nema radnje, ne može da bude ni istorije. Ili možda može? O kakvoj se to istoriji u slučaju ove serije radi, to je pitanje?
Anglo-amerikanci umeju da kažu “To be continued”.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ivan Djikovic

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top