999

999

PIŠE: Vuk Branković 
Dragi moji prijatelji, evo, ispunjavam obećanje. Javljam vam se iz daleka. Ako vam kažem da je ovde hladno (ali, ne, ne treba grtalica), da je jezik čudan ali lak i da ga učim svakodnevno, mnogima od vas će biti jasno u kojoj sam zemlji pronašao uhlebljenje. 
Žena je već dobila posao. I ja sam. Zasad se sa kolegama sporazumevam na engleskom, ali su mi skrenuli pažnju da je ipak bolje da naučim njihov jezik, iako je gotovo nemoguće naići na nekoga ko barem ne natuca „svetski jezik broj jedan“ (iako mislim da više ljudi govori kineski, ali, nešto nisam želeo da se zaputim ka toj destincaciji).
Moram vam priznati da se za ovih 12 dana nisam nijednom namrštio. Nije me zabolela glava. Nisam se zapitao hoće li ući moj (sada već bivši) direktor i saopštiti mi da sam „zbog reorganizacije poslovanja prebačen na druge poslove sa drugom (naravno, nižom) platom“.
A vi?
Kako ste?
Gledam na RTS-u kako vam cvetaju ruže u sred zime.
Gledam kako mi je zemlja sve popularnija i pouzdanija, priznata i poznata. 
Gledam i kako onaj što smo ga zvali Veliki Vođa i (ili) Heroj od Feketića (a to mu je Bećić nadenuo nadimak) odlučno brani evro u sred Beograda.
Gledam kako će sada pronaći najbolji mogući menadžment za Železaru Smederevo, kad već Esmark nije hteo da kupi tog bezmalo svetskog giganta. I sa MMF-om ste potpisali aranžman, a oni su, naravno, oduševljeni likom i delom premijera. Čujem da će i za Telekom da se otimaju, ima da bude kao na licitaciji i to između Rusa i Amera. Nešto malo zastajkuje onaj ultra-mega-giga projekat glavnog grada na vodi, ali šta sad? Biće i to…
Ma, nemojte da brinete. Ima Srbija da bude zemlja blagostanja. Ako verujete u ono što vam On govori.
Oduševljen sam kako dobro ide mojoj dragoj Srbiji od kako sam iz nje otišao, nezahvalan i samoživ. Prosto me sramota što nisam hteo da radim za platu koja je (istina) bila viša od one koja je navedena kao prosečna. Isto se i moja žena oseća. Eto, ona je počela već da sa nekim svojim kolegama piše nekakav naučni rad. Istina, za sada ništa ne piše, samo proučava materijal koji je dobila, vadi podatke, pravi nekakve tabele. A ja joj kažem da je baš nesposobna.
„Zašto mi to kažeš“, pobuni se ona. A ja joj odgovorim da sam zabrinut za sve one godine koje je provela nad knjigom, a nije posvetila pažnju naučnom radu:
„Evo, vidiš kako Master Toma: državu vodi, a naučne radove piše“, pokažem joj na tekst u online izdanju Blica.
Eh… Kad samo pomislim da Master Toma vodi ovu zemlju već 999 dana… Gotovo da mi dođe da kažem kako me taj broj podseća na onaj znak zveri… Ali, neću da budem maliciozan. 
Umesto toga, citiraću Master Tomu.
O, da. Citiraću Njegov naučni rad. 
U odeljku „Posledice neadekvatnog menadžmenta“ (političkih partija), Master Toma gotovo proročki piše:
„Neadekvatan menadžment političke stranke je onaj menadžment koji nije sposoban ili nije u mogućnosti da realizuje postavljene ciljeve u navedenom vremenskom periodu“… A potom, koju rečenicu kasnije: „Određenim kadrovskim promenama u sastavu menadžmenta stvaraju se preduslovi za realizaciju definisanih ciljeva. Svako odlaganje ili kolebanje nosi sa sobom posledice koje za političku stranku mogu biti pogubne“. 
Mudro zbori Master Toma.
Proročki.
Prosto mi dođe da se zapitam da li je tako počeo da razmišlja nakon što je pročitao Kremansko proročanstvo i shvatio da ima veze s Tarabićima? Ili pak prepoznaje dolazeću sudbinu njegove stranke?
Ima toga još.
Samo je pitanje da li će moji sunarodnici dozvoliti Tomi da nastavi da stoluje zemljom iz kancelarije na Andrićevom vencu. Ako mu daju još 999 dana, možda će i doktor postati. 
Osmeh na lice, dragi moji sunarodnici.
Vi živite u zemlji koja obećava. U uzbudljivoj zemlji.
Ja sam se opredelio da svoj život nastavim u dosadnom delu planete. I ono što me raduje: dete već ima svog novog druga. Naravno, naše gore list. Ne razdvajaju se u vrtiću.
Živeli. I hvala svima koji su mi se pod onaj prošli tekst „potpisali“ komentarom.
Čujemo se. Odoh da gledam kako pada sneg. I da učim jezik.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Vuk Branković

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top