Početna / Front Page Slide Show / 35 stranih kompanija se otima o nalazišta u Srbiji
35 stranih kompanija se otima o nalazišta u Srbiji

35 stranih kompanija se otima o nalazišta u Srbiji

Počelo je otimanje zemlje! Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada, javlja portal Borba komentarišući tekst iz današnjeg izdanja lista „Politika“.

Beogradski list tvrdi da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.

„I to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada“, navodi beogradski list.

Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom, „Politika“ navodi američki „Friport“, kanadski „Reservoar minerals“, britansko-australijski „Rio Tinto“ i engleski „Mineko limitid“.

U istraživanje rudnog blaga, napominje beogradski list, uključena je i kanadska rudarska kompanija „Mundoro“, a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB „Bor“, gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale – JOGMEC.

Upitan šta znači „bum“ u rudarskom sektoru, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za „Politiku“ da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica nekoliko činilaca, pre svih, to što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama.

„Sve one spremne su da ulažu znatna sredstva u istraživanja. S druge strane, Srbija je usled reformi fiskalne stabilizacije postala interesantno mesto za investicije koje se mere stotinama miliona evra“, objašnjava Antić.

Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.
„Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Trenutno na 130 istraženih polja sa raznim rudama i mineralima traga 35 mahom stranih kompanija. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja – Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje“, napominje beogradski list.

Dodaje da je projekat „Jadar“ u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta „Rio Tinto“ da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.

(IZVOR: borba.rs)

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top