Početna / DOBRI LJUDI / 168 dinara. I koja para više
168 dinara. I koja para više

168 dinara. I koja para više

PIŠE: Aleksandar Bećić

Danas me novinar početnik na ulici, radeći anketu, presreo i postavio pitanje – da li biste mogli da se prehranite sa 168 dinara dnevno? Naravno, znao sam da je anketa nametnuta odlukom Siniše Malog i njegovog velikog prijatelja Julina da ukinu kuhinje i umesto kazana dele pare. 5040 dinara mesečno.

Kao iz topa sam odgovorio: Da.

Mladić je bio zbunjen pa me pomalo nevoljko i sa (pod)smehom na usnama, valjda očekujući da izvadim člansku kartu SNS ili plakat Velikog Vođe, kalendar makar, „A šta biste to kupili za te pare“? 

Morao sam malo da se zamislim. A onda sam odgovorio: „Supu. I rižoto s pečurkama, za ručak. I još bi mi ostalo para da kupim veknu hleba i grickam ujutro i naveče“.

Ima samo jedan problem: Morao bih da radim u Narodnoj skupštini Republike Srbije da bih se hranio u poslaničkom restoranu i da bih jeo po tako povlašćenim cenama, gde, kako je istražio Duško Velkovski, roštilj kobasica i svinjski vrat na žaru koštaju 162 dinara, rolovana pileća džigerica u slanini 168 dinara, a kafa i sokić koštaju tako smešno malo da me je sramota da vam to pominjem. Mladić sa blokčetom u ruci shvatio je šta sam mu govorio. Otišao je dalje uz osmeh.

Kada sam došao u kancelariju uključio sam računar, otvorio naloge na društvenim mrežama, mailove i počeo da odgovaram na pisma i poruke pristigle od sinoć. Zateknem i poruku mog kritičara, pomenutog u prošlom tekstu. Kaže mi „pitali ste me čime se bavim. Evo, ovim: Potpišite peticiju ako mislite da treba“.

Otvorio sam peticiju. I video: čovek traži da se restoran Narodne skupštine otvori za socijalne slučajeve. 

Iako znam kolika je (u Srbiji) jačina i značaj ovakvih peticija, sa zadovoljstvom sam je potpisao. I evo, koristim priliku da vas, (ako ništa drugo), pozovem da pokažete građansku solidarnost i barem na ovaj način kažete da ste nezadovoljni bahatom vlašću koja drma Beogradom.

Potpišite ovu peticiju. Kliknite ovde. Kratko traje. I neće vas zaboleti.  A svaki put kada pokažemo zube, one koji su na vlasti – zaboli glava.

Share Button

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir. Autor je nekoliko romana (Svi naši razvodi i ostale porodične priče, Prvi čin, Treća komanda, Evo zašto te volim), drama (Sin domaćeg izdajnika, Telefon, Dan kada se nisam probudio, Partija bivših). Razvija scenario za originalnu sitcom seriju...

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top