Početna / Front Page Slide Show / 13 godina, tri kolone i jedna žrtva
13 godina, tri kolone i jedna žrtva

13 godina, tri kolone i jedna žrtva

PIŠE: Aleksandar Bećić

Postoje tako neke novinarske priče i zadaci koje zapamtite za ceo život. Neke banalne, neke velike, senzacionalne, zastrašujuće. Na 12 mart uvek se setim kako sam sedeo na dva metra od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije u Hajatu, kom je u sred nekakvog međunarodnog ekonomskog foruma zazvonila „specijala“ na koju se javio, čuo kratku poruku (verovatno „ubijen Đinđić“), skočio kao oparen uz ono srpsko „uh, jebote“ i izleteo sa pratiocima. Sećam se kako sam gotovo bez dinara u džepu se zaleteo u taksi ispred elitnog hotela i kao u lošem filmu taksisti rekao „pratite kolonu“. Ostatak priče je poznat. Srpski premijer je ubijen. Telohranitelj je ranjen. Likividatori i logističari su u zatvoru. Inspiratori i nalogodavci nisu i – kako sada stvari stoje – nikad neće biti otkriveni. 

I šta nam je ostalo? Malo toga: 13 godina od ubistva, tri kolone sećanja, jedna žrtva i – nijedna šetnja. Da se razumemo: bile su one stranačke. Izostala je ona građanska, iskrena. Šetnja kakva je bila na dan sahrane Zorana Đinđića. Znate kako je: to se valjda radi samo na „okrugle“ (10, 20) i „poluokrugle“ (5, 15…) godišnjice.

Iskreno, bljutavo mi je bilo da gledam kako Veliki Vođa odaje poštu Zoranu Đinđiću. Bilo mi je oduvek bljutavo i uvek će mi biti bljutavo. Kažu da je to politička korektnost. Za mene je to loše izrežirana predstava u kojoj (o tempora, o mores) učestvuju oni protiv kojih se Zoran borio.

Vučić je sa svojim ministrima odao poštu ubijenom premijeru. Tako se navodi u agencijskim vestima. Nigde ne piše da se lideru DS na mestu gde je smaknut pojavio politički sin čoveka koji nije hteo da spusti stranačku zastavu na pola koplja. Nigde nije pisalo da je lideru DS-a na mesto likvidacije došao politički pastorak čoveka koji je poručio ono:

Ali – zato je Veliki Vođa ponovo održao predavanje o tome kako mu je dosta podela i kako „samo mi još pričamo o đinđićevcima, miloševićevcima, četnicima i partizanima…“ Čekaj, Vođo, ko je pominjao one priče o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima?

Posle su na mesto pogibije Zorana Đinđića došli Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Nekadašnji čuvari kovčega. Sada lideri stranaka koje su stvorene zato što nisu mogli da prevaziđu ličnu sujetu i stave je iza stranačkih i – na kraju krajeva – političkih interesa. Bili su tu i Zoranovi ministri. Neki su i danas u vlasti. I to je ljigavo, zar ne?

U isto vreme su na Novom groblju bili porodica i sadašnji članovi DS, na čelu sa Bojanom Pajtićem. Ne znam šta je Bojan mogao da kaže pred udovicom Đinđić, naročito nakon njenih izjava kako je energija Aleksandra Vučića neodoljivo podseća na „njenog Zorana“.

Istina: 13 godina bez Zorana Đinđića je brzo prošlo. Danas sam čak sedeo sa jednim bivšim demokratom, a sada istaknutim SNS-ovcem, koji je, na moje pitanje zašto nije otišao barem da položi cveće na grob nekadašnjeg šefa odmahnuo rukom i rekao „Ma daj… 13 godina… Ko još misli na njega…“

https://www.facebook.com/natasa.j.mijatovic/videos/10154021620688147/

Ovo je govorio godinu dana pre nego što su ga ubili. Nažalost, bio je potpuno, potpuno u pravu. 

PS: Zamolio bih „hejtere“, velikosrBsku bratiju, i sve one koji o Zoranu misle drugačije, da se uzdrže komentara koji nisu dostojni današnjeg dana. Već sutra ponovo veličajte lik i delo Slobodana Miloševića. Ja vam ni reč neću reći.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top